„Ha nincs jogköre, akkor mire akar három alpolgármestert?” – feszült hangulatban nyitotta a ciklust az új győri közgyűlés

Az új győri képviselő-testület alakuló ülésén levették a napirendről a „bosszú SZMSZ-t”, mert folynak a tárgyalások az új polgármester és a fideszes többség között. Mindkét felet megkérdeztük az aktuális helyzetről.

A leköszönő kormánypárti polgármester, Dézsi Csaba András által vezetett utolsó, szeptember 24-i közgyűléshez hasonlóan a győri önkormányzatnak az új városvezető, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben hivatalba lépő, a helyi LMP (a Momentum és az MSZP által támogatott) Pintér Bence által megnyitott alakuló ülése is nagy érdeklődés mellett zajlott. Amire az előzmények ismeretében számítani is lehetett.

A választáson vereséget szenvedett Dézsi helyébe lépő Pintér jogköreit ugyanis komolyan megnyirbálta a fideszes többségű korábbi testület. Emiatt az új polgármester a kormányhivatalhoz, valamint az Alkotmánybírósághoz fordult. Pintér Bence az alakuló közgyűlésen elmondta: Fekete Dáviddal, a Fidesz frakcióvezetőjével folyamatosan tárgyalnak, van, amiben sikerült megegyezniük, de például az alpolgármesterek számában nem. A kormánypárt ugyanis csak egy alpolgármestert akar engedélyezni. Mivel megegyezés egyelőre nem született, az alpolgármester megválasztásáról, illetve a polgármesteri jogköröket szűkítő új szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) felülvizsgálatáról szóló napirendi pontokat levették az ülés napirendjéről.Így csak a polgármester és a képviselők eskütételére, valamint a városvezető illetményének megállapítására, továbbá a frakciók megalakulására került sor. (Pintér Bence bruttó 1 millió 300 ezer forintos illetményét meg is szavazták.)

Keddi sajtótájékoztatóján Pintér „bosszú SZMSZ-nek” nevezte a jogkörét korlátozó módosítást.

A választás eredményét tiszteletben tartjuk, és ezt várjuk el másoktól is. A kampány véget ért. Ez a kampány nem tett jót a győrieknek

– mondta az ülésen Fekete Dávid, a közgyűlésben kétharmados többséget szerző Fidesz frakcióvezetője, aki az árkok betemetésére szólított fel. Elmondta: többkörös tárgyalási fordulón vannak túl. „Ilyen helyzet Győrben még nem volt” – tette hozzá.

Szajki Bálint / 24.hu – Pintér Bence

Pintér Bence a székfoglaló beszédében átláthatóságot ígért. Közölte: átláthatósági szoba is lesz a városházán, ahol megtekinthetők a közérdekű dokumentumok. Fontosnak nevezte a bérlakások építését, illetve szerinte Győr – ahogy korábban kalmárvárosból iparvárossá vált – ismét modellváltás előtt áll. „Ne csak egy lábon álljon a város” – fogalmazott, egyúttal ígéretet tett a színház felújítására, a közbiztonságot javító kamerarendszer fejlesztésére, illetve egy lokálpatrióta minimum kialakítására.

Nagyon sok ügyben sikerült elindulnunk jó irányba, például a frakcióvezetők értekezlete ügyében is van előrelépés, eljutottunk egy olyan pontra, ami már biztató

– mondta az új polgármester a Fidesszel való tárgyalásról, de részleteket nem akart elárulni. „Mindkét fél engedett valamit, bár én nehezen tudok engedni, mert nincs miből. De mondjuk úgy, hogy közeledtek az álláspontok” – tette hozzá Pintér Bence.

Amiben viszont nincs előrelépés, illetve megállapodás, az az alpolgármesterek száma és személye. Szerintünk legalább három főállású vagy két főállású és egy társadalmi megbízatású alpolgármesterre lenne szükség, eddig is így működött a város. Nincs olyan megyei jogú város, ami ennél kevesebbel működik, de még Győrújfalunak is két alpolgármestere van

– érvelt Pintér, aki arra is nyitott lenne, hogy az egyik alpolgármester fideszes legyen, sőt, ezt már több alkalommal fel is ajánlotta. „Egy működésképtelen SZMSZ megalkotása nem érdeke a városnak, ezért ki kell venni belőle a törvénytelenségeket, biztosítani kell a polgármesteri hivatal működőképességét. Ha megállapodunk, a csomag része lesz a bizottsági elnökök személye is” – sorolta az új városvezető.

A 24. hu kérdésére, miszerint szabtak-e határidőt a megállapodásra, Pintér Bence úgy válaszolt: a következő közgyűlés október 25-én lesz, addig elég idő lesz megállapodni. „De ha nem lesz megegyezés, a következő közgyűlésen akkor is javasolni fogok alpolgármestert, és a bizottságokra is teszek javaslatot. Megállapodás hiányában is lesz konkrét javaslat a részünkről az SZMSZ módosítására is” – tette hozzá.

„Nem nulláztuk le a polgármester jogkörét” – szögezte le az ülés után Fekete Dávid kérdésekre válaszolva.

Korábban a közgyűlés számtalan jogkört a polgármesterre ruházott, hatásköröket engedett át neki. Amikor a közgyűlési többség polgármestert is ad, akkor valószínűleg nagyobb az egyetértés bizonyos kérdésekben. Most nem ez a helyzet, így valóban történtek jogkör-visszacsoportosítások. De ezek a jogok eleve a közgyűlést illetik meg

– magyarázta álláspontját a kormánypárti politikus.

Szajki Bálint / 24.hu – Fekete Dávid

„Vannak olyan döntések, amelyeket a polgármester és a közgyűlés közösen tud meghozni, ebben igyekszünk partnerek lenni. Frakcióvezetők értekezlete korábban is volt, csak nem így hívták. Az volt a feladata, hogy biztosítsa a közgyűlési munkatervet. A frakcióvezetők értekezletével semmiféle jogkörét nem vontuk el a polgármesternek, ez olyan állítása Pintér Bencének, ami nem állja ki a valóság próbáját. A frakcióvezetők értekezlete kicsiben az, ami nagyban a házbizottság az Országgyűlésben. Amikor Pintér Bence azt mondja, hogy ő nem vehet fel napirendi pontot a közgyűlésben, akkor nem mond igazat” – fogalmazott Fekete Dávid.

A 24.hu az eredeti javaslat szerint 210 négyzetméteres Fidesz-frakcióirodáról is kérdezte a frakcióvezetőt.

„Az elfogadott javaslat alapján ez körülbelül 70 négyzetméter lesz, a jelenleg érvényes SZMSZ-ben ez van benne, és ez körülbelül három irodát jelent a városházán” – mondta Fekete, aki szerint a 210 négyzetméter fals információ volt.

A bizottsági jogkörök megerősítése nyilvánvalóan igényli azt, hogy a bizottsági elnökök, a tanácsnokok, a képviselők aktív napi szintű kapcsolatban legyenek a hivatallal. Ennek az infrastrukturális feltételeit meg kell teremteni

– tette hozzá a fideszes frakcióvezető. Arra kértük Fekete Dávidot, reagáljon Pintér Bence azon állítására, miszerint eddig havonta egyszer üléseztek a bizottságok, mostantól viszont hetente többször is össze kell ülniük, ami a polgármester szerint óriási adminisztratív terhet ró a hivatalra.

„Én ezt nem így látom. Amiket korábban a polgármester egyszemélyi döntésként meg tudott hozni, és utólag a közgyűlés jóváhagyta, azt most szélesebb nyilvánosság előtt a bizottságok meg tudják tenni. Pintér Bence a kampány során nagyon sokszor elmondta, hogy túlhatalma van a polgármesternek, ezt a véleményét is figyelembe vettük, amikor a módosítást elfogadtuk” – felelte a fideszes frakcióvezető.

Pintér Bence azon véleményével is szembesítettük Fekete Dávidot, hogy a frakcióknak történő városházi segítségnyújtás kimerítheti a tiltott pártfinanszírozás kategóriáját is, amennyiben a Fidesz innen bármilyen kampányt indít.

A 24.hu szerintem nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezik a főpolgármesteri hivatalban, nézzék már meg, hogy vannak-e ott frakcióirodák? Vagy, hogy a többi megyei jogú város esetében kapnak-e a frakciók ilyen lehetőséget? Elárulom: kapnak. Ott ez nem veti fel a tiltott pártfinanszírozás gyanúját? Én ebben sem kivetnivalót nem látok

– válaszolta, hozzátéve: „még ha nem is értünk egyet azzal a személlyel, akit Pintér Bence alpolgármesternek szeretne javasolni, mert nem tartjuk alkalmasnak erre a feladatra, de mivel a törvények szerint legalább egy alpolgármestert biztosítanunk kell, ezt megtesszük, és meg fogjuk szavazni.”

Szajki Bálint / 24.hu

Eddig három alpolgármestere volt a városnak, Pintér Bencének miért csak egyet akarnak engedni? – kérdeztük.

„Pintér Bence azt mondta az elmúlt hetekben, hogy őt minden jogkörétől megfosztottuk. Az alpolgármesterek arra szolgálnak, hogy a polgármesteri jogkörökből vegyenek le, és támogassák a polgármester működését. Ha nincs jogköre, akkor mire akar három alpolgármestert? Erre az ellentmondásra szeretném felhívni a figyelmet. Ebben az ügyben is zajlanak a megbeszélések Pintér Bencével” – tette hozzá Fekete Dávid, de a tárgyalásokról ő sem kívánt részleteket elárulni.