Závecz: tovább csökkent a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség

A legutóbbi 6 százalékpontos különbség 4 százalékpontra szűkült.

Augusztus vége óta közelebb került egymáshoz a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága – derül ki a Závecz Research lapunkhoz eljuttatott legfrissebb kutatásából. A változások ugyan kicsik, de a múltkori 6 százalékpontos különbség 4 százalékpontra szűkült. A teljes népesség körében a kormánypártnak 26-ról 25 százalékra csökkent, az ellenzéki pártnak 20-ról 21 százalékra emelkedett a tábora. Jelenleg tehát a Fidesznek nagyjából háromszázezerrel több szavazója van, mint a Tiszának. A Demokratikus Koalíciónak 5, a Mi Hazánknak 4, a Kétfarkú Kutyapártnak 3 százalékos a tábora. Számos párt van még a politikai palettán, alacsony, 1-2 százalékos táborral. A pártnélküliek aránya valamelyest emelkedett kora ősszel, 29-ről 32 százalékra.

A biztos elmenetelt ígérő pártot választók körében a Fidesz 39 százalékon áll, s ebben a csoportban is közel került hozzá a Tisza Párt, táboruk 35 százalék. A Demokratikus Koalíció a bejutási küszöbérték felett található 7 százalékkal s még a Mi Hazánk is esélyes lenne a parlamentbe való bejutásra: 5 százalékon állnak. A Kétfarkú Kutyapárt ebben az aktív választói csoportban 4 százalékos, a Momentum 3 százalékos  – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet szeptember végén, október elején az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának.

A Fidesz és a Tisza szoros versenyének következménye, hogy vannak olyan társadalmi-demográfiai csoportok, amelyekben az ellenzéki párt már megelőzte a kormányoldalt. A legmarkánsabb eltérés a 40 év alattiak csoportjában található, itt a Tisza 28 százalékon áll, a Fidesz pedig 20 százalékon. Előnyben van az ellenzéki párt a fővárosban is, 20 százalékos táborral, míg a Fideszt 16 százalék támogatja (itt egyébként a DK is viszonylag kedvező eredményt ér el, 13 százalékot).

Az érettségizettek, a diplomások, a negyvenes-ötvenes korosztályok, a megyeszékhelyek, megyei jogú városok lakossági csoportjaiban is beérte a Tisza Párt a Fideszt, mindegyikben lényegében azonos méretű a táboruk.

A kormánypárt viszont továbbra is vezet a Tiszával szemben a 60 év felettiek körében (százalékokban kifejezve 31-16-ra), az alapfokú végzettségűeknél és a szakmunkás képzettségűeknél (30-14-re, illetve 26-22-re). Szerény előnye van a Fidesznek a kis- és közepes vidéki városokban (25%-21%), de a falvakban egyértelmű a fölénye (30%-19%).

Az adatfelvétel szeptember 28. és október 8. között zajlott 1000 ember megkérdezésével.