Mire visszaért a piacról, a végrehajtók elfoglalták a házát, hajléktalan lett az egykori NER-milliárdos

Vitézy Dávid nagybátyja ruháihoz, pénzéhez, irataihoz sem fért hozzá.

Elmentem a piacra bevásárolni, egy rövid ujjú ingben, vászonnadrágban, vászoncipőben, hisz akkor még jó idő volt, a házamba azonban nem tudtam visszamenni, mert a távollétemben betörtek, a kertkaput lezárták, a garázskaput egy kocsi elállta és a zárak cseréje éppen folyamatban volt

– számolt be a budai Testvérhegyen álló házának elvesztéséről közösségi oldalán Vitézy Tamás, a főpolgármesterségért induló Vitézy Dávid nagybátyja.

Az egykor a száz leggazdagabb magyar listáján is szereplő Vitézy szerint a végrehajtók a közte és a NER-milliárdos Jellinek Dániel között évek óta zajló jogi csatározás folyományaként foglalták el a több száz millió forintos értékű ingatlanját. Vitézy szerint a piacról visszatérve sem ruháját, sem pénzét, sem iratait nem engedték, hogy magához vegye, és bár kihívta a rendőröket, ők is jogszerűnek találták az intézkedést.

Vitézy azt írta, hogy az ingatlan lefoglalása több mint egy hónapja megtörtént, de eddig szégyellte megírni, hogy hajléktalan lett. – Aztán rájöttem, hogy ezt nem nekem kell szégyellenem, hanem szégyelljék magukat azok, akik hagyták ezt az ügyet elfajulni és a deviáns bűnözői magatartást érvényesülni – írta Vitézy.

A magát mindig jobboldaliként definiáló, 77 éves vállalkozó a rendszerváltás után ukrajnai gázimportból alapozta meg vagyonát, majd jelentős turisztikai cégbirodalmat épített ki Horvátországban. Később Helyi Théma néven ingyenes, Fidesz-párti bulvárújságot is kiadott. Családja több szálon kötődik a Fideszhez:

és távoli rokoni kapcsolat fűzi őket Orbán Viktor családjához is (Vitézy László első felesége a miniszterelnök édesanyjának testvére volt).

Vitézy volt ugyanakkor az első Fidesz-közeli vállalkozó, aki nyilvánosan maffiaként írta le a gazdaság és igazságszolgáltatás NER-es szereplőinek együttműködését. Ehhez hozzájárult az is, hogy a horvátországi szállodák, kempingek és kikötők elvesztése után számos eljárást kezdeményezett Jellinek, több ügyész és bíró ellen, ám ezek az ügyek rendszerint megfeneklettek.

A horvát ingatlanok körül egy bonyolult ügyletsorozat zajlott, amelynek során Jellinek érdekeltségei, különböző banki követelések megszerzésével, házon belülre kerültek. Korábbi érdeklődésünkre a milliárdos kifejtette, hogy minden törvényesen zajlott, Vitézyék pedig évekig nem fizettek, mielőtt a bankok úgy döntöttek, hogy a követeléseket értékesítik.

Vitézy Tamást 2020 novemberében bilincsben vitték el lakásáról a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyével kapcsolatban. Nyomkövetőt kapott a lábára, amit 29 hónapon át kellett viselnie, és nyolc hónapig nem hagyhatta el a lakását. A pénzintézet tulajdonosa, Töröcskei István ellen az ügyészség kilenc év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért. Az Orbán-kormány idején, 2014 végéig az Államadósság Kezelő Központot is vezető Töröcskeit bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolják.