Újabb fordulat a bodajki gólyatábor ügyében

Vadai Ágnes újabb kérdését panaszként értékelte a legfőbb ügyész.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara által augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatábor ügyében újabb írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes. A DK-s képviselő először arról érdeklődött, milyen lépéseket tesz az ügyészség a bodajki gólyatáborban történtek minden körülményre kiterjedő feltárására. Idézte az Eduline cikkét, amely szerint egészen durva dolgok történtek, a gólyatáborból a megalázó bánásmód miatt többen hazamentek. Akkor Polt Péter az írásbeli kérdést tartalmilag feljelentésként értékelte, azt elbírálásra a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg.

A rendőrség később elutasította a feljelentést. Azt vizsgálták, hogy a gólyatáborban megvalósult-e a kényszerítés, a kiszolgáltatott személy megalázása, történt-e becsületsértés. Arra jutottak, hogy a gólyatáborról megjelent cikkek alapján a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges erőszak, komoly félelmet keltő fenyegetés nem volt megállapítható.

A rendőrség szerint a tábort a gólyák bármikor szabadon elhagyhatták, ezért nem tekinthetők kiszolgáltatott személyeknek.

A rendőrség jelezte, ha az érintett bodajki gólyáktól feljelentés érkezne vagy olyan körülmények jutnak a hatóság tudomására, ami alapján eljárás indításának lenne helye, a szükséges intézkedéseket megteszik. A döntés után Vadai Ágnes azt kérte Polt Pétertől, utasítsa a rendőrséget,

nyomozzanak végre tisztességesen!

Miután a 24.hu beszámolt a Vadai Ágnesnek küldött rendőrségi határozatról, az ellenzéki képviselő már arról kérdezte a legfőbb ügyészt,  hogy miért nem nyomozott valójában a rendőrség a gólyatáborban történtekkel kapcsolatban. Polt Péter az újabb írásbeli kérdést tartalmilag ezúttal a feljelentést elutasító panaszként értékelte, azt elbírálásra ismét a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyébként úgy döntött, hogy új, egységes szabályozást készít gólyatáborairól, hogy megelőzzék, megakadályozzák a visszaélések lehetőségét, illetve azért, hogy a jövőben egy „teljes körűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen” vehessenek részt a diákok. A BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, melyek keretében pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók. Idén a bodajki gólyatábor először azzal vált ismertté, hogy a szervezők előre jelezték: nem lehet óvszert bevinni a tábor területére. Az Egyetemi Hallgatói Képviselet jelezte:

egész nap számontartják a gólyák közösségi aktivitását a szabályok betartása érdekében, még a szabadidőben is.