A kormány szerint is emelni kellene a polgármesterek fizetését

Kérdések és azonnali kérdések a parlamentben hétfőn.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Az őszi ülésszak első ülésének végén kérdések és azonnali kérdések hangzanak el hétfőn az Országgyűlésben. A parlamenti ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, az első felszólaló Kanász-Nagy Máté volt, az LMP-s politikus pedig többek közt arról beszélt, hogy az LMP a főpolgármester és a polgármesterek fizetésének emeléséről szóló törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé.

A párt a főpolgármester havi juttatását a mindenkori nemzetgazdasági átlagbér hatszorosában, a kerületi, megyei jogú városi polgármesterek juttatását annak négyszeresében határozná meg.

Indul az új ciklus, itt van egy szimbolikus lehetőség, hogy megemeljük a polgármesterek fizetését

– fogalmazott az ülésen Kanász-Nagy.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes válaszában azt mondta, hogy a kormány számára kiemelten fontosak az önkormányzatok, és visszautasította az LMP-s politikus azon szavait, hogy „a kormány kisgömböc módjára hízlalta magát az önkormányzatok kárára”. A javaslatról azt közölte:

valóban megfontolandó javaslat, a kormány már régóta fontolja, hogy a polgármesterek bérét sávosan határozzák meg. (…) A javaslat nyitott kapukat dönget, ebben a formában ez a javaslat még további munkálatokat igényel.

Latorcai ugyanakkor hiányolja, hogy az LMP csak a polgármesterekre gondol, szerinte a kormány „a hétköznapi emberekre is gondol”.

Földi Judit (DK) azzal kapcsolatban kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a meddőségi kezelések államosítása óta egyre hosszabbak a várólisták és több mint 300 ezer magyar párt érint ma a meddőség. Ezért sokan inkább külföldre mennek, ahol több ezer eurót fizetnek ki az emberségesebb kezelésért. Földi kérdése, hogy mikor éri el az évi 30 ezer IVF-kezelést és mikor lesz több szakember a rendszerben?

A kérdésre Rétvári Bence úgy válaszolt, hogy növelték az állam által finanszírozott IVF-ciklusok számát, valamint ingyenessé tették a gyógyszereket és a vizsgálatokat. Rétvári szerint az évi 14 ezer beavatkozással megduplázódott a korábbi szám, és ez azt jelenti, hogy az államosítás sikeres volt.

Gurmai Zita a rendszeres emlővizsgálat és a mammográfia fontosságára hívta fel a figyelmet a mellrák megelőzésében, de a háziorvosok számának csökkenésével egyre kevesebben férnek majd hozzá a szaktanácsadáshoz és kevesebben jutnak majd el szűrésre. Gurmai szerint a kormány a szűrőprogramok szervezése helyett inkább lówellnessre költ, és kérdés, hogy a szűrővizsgálatok hogyan lesznek majd hozzáférhetők a vidéken, rosszabb körülmények között élők számára.

Rétvári azt válaszolta, hogy 49 szűrőcentrum van, és ez lefedi az egész országot, de fontos, hogy erre felhívják a figyelmet az egészségügyi irodák és a szűrőbuszok segítségével.

Ander Balázs (Jobbik) a hazai droghelyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet, megfogalmazásában a sokszor Kínában kotyvasztott kábítószerek vadállatot csinálnak a kábítószer-fogyasztókból, utalva egy nemrég történt öcsödi gyilkosságra.

Hány áldozata lesz még ezeknek a veszett, drogos vadállatoknak?

kérdezte.

Rétvári szerint a Jobbik szövetségesei néhány éve a marihuána legalizációjáért kampányoltak, akkor a párt nem volt ilyen harcias. Ezzel szemben a Fidesz elfogadta Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét.

Tordai Bence (független) a sürgősségi fogamzásgátló-tabletta vénykötelességének megszüntetéséről kérdezte a kormányt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy annak széles társadalmi elfogadottsága van, ráadásul az Európai Unión belül már csak Magyarországon van érvényben ilyen szabályozás. A felszólalás közben Novák Előd kiabált be.

Rétvári szerint nem a parlament hatáskörébe kellene utalni, hogy melyik készítmény legyen vényköteles és melyik nem, erre megvannak Magyarországon a hivatalos szervek. Annyit azért hozzátett, hogy orvosok látják, hogy egyes, magas hormontartalmú gyógyszerek miatt melyik igényli azt, hogy felügyelet mellett adják be.

Varga Ferenc (független) azt kérdezte, hogy a születésük után a kórházban hagyott gyerekek miért vannak ott hetekig, a beteg gyerekek között, ahelyett, hogy a lehető leggyorsabban nevelőszülőkhöz kerülnének. Rétvári szerint a kormány már azzal is segített a helyzeten, hogy ilyen esetekben már 6 hét után örökbe fogadhatóvá válnak a gyerekek a megszokott egy év helyett, hasonlóan az inkubátorban hagyott gyerekek esetében. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy Varga az erre vonatkozó törvénymódosításnál nemmel szavazott.

Dudás Róbert (Jobbik) a 21-es főúton kialakított zenélő útszakasszal kapcsolatban kérdezte Lázár Jánost, pontosabban arról, hogy a rossz kivitelezés miatt fél évig tartott a megépítése, több mint 1,8 milliárd forintjába került az adófizetőknek, és rendkívül zavarja a helyiek mindennapi életét. Ráadásul ennyi pénzből fel lehetett volna újítani a környékbeli utakat, így szerinte ez a beruházás hűtlen kezelés.

Lázár azt mondta, örül annak, hogy Heves megyében nincs nagyobb baj, mint a zenélő út, pedig ha ő Heves megyei képviselő lenne, akkor találna más problémát is. A miniszter hozzátette, hogy a 21-es főútnak a teljes szakasza került 1,8 milliárd forintba, a zenélő rész tízmilliós költség volt, bár neki nem tetszik a beruházásnak ez a része.

Kanász-Nagy Máté (LMP) azt kérdezte a balatonföldvári kikötővel kapcsolatban, hogy az önkormányzat a kormányhoz fordult-e amiatt, hogy a beruházás kiemelt kormányzati jelentőségű legyen. Lázár erre a kérdésre nemmel válaszolt, és hozzátette, hogy a kormány a balatonföldváriak mellett állnak. A miniszter megjegyezte, hogy a helyi önkormányzat eddig a kikötő megépítése mellett volt, és úgy kell megépíteni, hogy a strand ne sérüljön. A kikötő engedélyét nemrégiben megsemmisítette a Kúria, de Lázár még megvárná az írásbeli ítéletet. Végeredményben az lesz majd, amit ah helyiek szeretnének.

Arató Gergely (DK) azt rótta fel Lázár Jánosnak, hogy hiába hívta meg őt a kőbányai vasútállomásra, de a miniszter nem válaszolt, de még az államtitkára sem. Arató szerint a vasútállomáson áldatlan állapotok vannak, és hiába van lezárva felújítás miatt, a munka nem halad, az eső beesik az épületbe és az szétrohad.

Lázár szerint a mai nap ékes bizonyítéka annak, hogy a politika képzeleti műfaj, mert a szocialista kormányok sorra zárták be a vasútvonalakat, és nem gondolta volna, hogy egyszer majd neki kell ilyen kérdésekre válaszolni. Ezzel együtt a miniszter azt mondta, hogy hibázott, amikor nem fogadta el a meghívást, ezért most elfogadja azt, és szívesen megnézi személyesen, hogy mi a helyzet Kőbánya-Kispesten. Hozzátette, időszerű a vasútállomások és a pályák felújítása is.

Lukács László (Jobbik) azt kérdezte, hogy mikor fog megszűnni a kórházak adóssága, mire Rétvári úgy kezdte a válaszát, hogy a Jobbik ne adjon tanácsot gazdálkodási kérdésekben, mert az Állami Számvevőszék megállapítása szerint a párt nem működik átláthatóan. Majd úgy folytatta, hogy felújítottak kórházakat, létrehoztak új rendelőintézeteket, és az idei évben kétszer kaptak támogatást a kórházak, összesen 100 milliárd forintot, és ez az az anyagi stabilitás, amelyre a kórházak számíthatnak.

Mikor éri el a kormány, hogy ne lassabbak, hanem gyorsabbak legyenek a vonatok? – tette fel a kérdést ismét csak Kanász Nagy Máté Lázár János építési és közlekedési miniszternek. Felidézte, hogy az új menetrend-tervezetetek szerint számos vonalon jelentősen hosszabb menetidő várható decembertől, és olyan fontos járatok is több perccel lassabbak lesznek, mint a szegedi, békéscsabai vagy a debreceni IC – utóbbi esetében 17 perccel nő a menetidő.

A képviselő hozzátette: olyan rossz állapotban van a vasúti pálya, hogy a vonatok csak lassabban tudnak közlekedni, ezért rakják ki a lassújeleket. Szerinte ez elég jól mutatja a közlekedéspolitika csődjét. A képviselő sérelmezte, hogy a kormány inkább a közúti közlekedés fejlesztésébe teszi a pénzt, mintsem a vasúthálózat fenntartásába és fejlesztésébe, aki a klímacélokkal is ellentétes.

Lázár János erre úgy válaszolt, hogy a kérdés jóval nagyobb súlyú, mint amire kettő percben válaszolni lehet, azonban szerinte „Magyarország jelenlegi, immáron több mint száz éves területföldrajzi adottságai” miatt a lakosság kiszolgálása csak vasúton lehetetlen. A magyar lakosság Lázár szerint ráadásul „autópárti”, a lakosság jelentős része közlekedik kocsival vagy autóbusszal, ehhez jó minőségű úthálózat szükséges.

Lázár szerint ezzel együtt radikálisan nő a vasúti szolgáltatást igénybe vevők száma. Azt mondta Magyarország ma 500-600 ezer autót gyárt egy évben, 2027-ben viszont szerinte ez már 900 ezer darab autó lesz, amit Magyarország keleti részéről csak vasúttal lehet elszállítani az európai szabályozásnak megfelelően.

Lázár szerint elérkeztünk abba a korba, amikor egy teljesen új vasútfejlesztési programra van szükség. „Ennek jegyében kerül sor járműbeszerzésre és vasúti pályakorszerűsítésre, a mintegy ötven százalékos lassújel, késési időt jelző lassújelek felszámolására” – fogalmazott a miniszter. Lázár János elmondta, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel közösen – mint mondta –

kétmilliárd eurós hiteligényt nyújtottak be az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) a pályakorszerűsítés érdekében, és a kormány tárgyalni fogja a rövidtávú járműfejlesztési elképzeléseket is.

A  DK-s Gréczy Zsolt a miniszterelnök politikai igazgatójának nagy botrányt kavaró szavaival kapcsolatban kérdezte Gulyás Gergelyt. A képviselő felidézte, hogy noha Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is bírálta Orbán Balázs szavait, a kormányközeli Demokrata főszerkesztők, Bencsik András bátorságként méltatta hogy a politikai igazgató szerint Ukrajna helyében Magyarország nem tette volna azt (nem védekezett volna), amit keleti szomszédunk megtett, miután Oroszország 2022-ben rátámadott. Gréczy azt kérdezte, védekezhet-e a kárpátaljai vagy magyarországi magyar, ha jönnek az oroszok? Azt kérdezte tovább, mi Gulyás álláspontja: Orbán Balázs bátor volt, ahogy azt Bencsik álltja vagy hibázott?

Gulyás Gergely helyett Panyi Miklós államtitkár válaszolt, mielőtt azonban ezt megtehette volna, az ülést vezető Lezsák Sándor felhívta a képviselők figyelmét, hogy a díszpáholyban ott ül Kazahsztán parlamentjének elnöke Jerlán Kozsanov és delegációja.

Panyi szerint „megdöbbentő és álságos”, hogy a DK képviselője kérdőjelezi meg a kormány szabadság, függetlenség és szuverenitás iránt elkötelezettségét, szóba hozva az Apró-villát, amelyben Gyurcsány Ferenc és családja lakik, valamint felemlegette a 2006-os zavargásokat is. szerint Gréczy Zsolt kérése „a kommunista cenzúra pártállami időszakát idézi”. Bencsik András bátorozására utalva az államtitkár szerint Gréczy újságírókkal szembeni fellépést vár el, ami szerinte mutatja a pártállami reflexek továbbélését. Az államtitkár szerint a Fidesz ’56 örököse, „a putyini kiszolgáltatottságra utaló” szavakat pedig „a leghatározottabban” visszautasította Panyi Miklós.