Magyar Péter visszavenné 1956-ot is a Fidesztől

A Republikon Intézet elemzője szerint a többi ellenzéki párt mintha kezdené elengedni a témát.

Schlanger Márton szerint Orbán Balázsnak a belső kormányzati körökben már megbocsátottak, Magyar Péter kivételével az ellenzék is elengedni látszik ’56-ról mondott szavait. A Republikon Intézet elemzője a Szabad Európának azt mondta: Orbán Viktor politikai igazgatója szerves része a kormányzat belső köreinek, komoly beleszólása van a döntésekbe, hivatali fontossága miatt nem igazán leváltható, ráadásul amit mondott, az összhangban van a kormányzati szövegekkel. Egy hibát vétett: összekevert két kommunikációs panelt, amelyek nem egészítik ki egymást. Az 1956-os elem siklott nagyon félre, hiszen a Fidesz ideológiáját épp a forradalom eszméjére alapozta.

Az elemző úgy látja, Török Gáborral ellentétben a kormányfő sem tartja olyan súlyúnak a hibát, hogy leváltaná emiatt a szakmailag megbecsült, jó szónoknak tartott emberét, akit nemrég még Magyar Péterrel, jelenlegi legnagyobb ellenzéki kihívójával küldtek volna vitázni az állami  tévébe. Orbán Balázstól ugyanakkor a legrosszabbkor, nem sokkal október 23-a előtt hangzottak el az ominózus mondatok, ezért a Fidesz az ünnepen valószínűleg visszafogottabb lesz idén.

Frissítünk!

Ungváry Krisztián ’56 meghamisításról

A Telexnek írt véleménycikkében Ungváry Krisztián történész felidézi, hogy noha a Fidesz prominensei az utóbbi időben szívesen hivatkoznak arra, hogy az USA 1956-ban elárulta Magyarországot, mert a Szabad Európa Rádió (SZER) hazudott a közelgő segítségről. Ebből egy szó sem igaz. Ténykérdés, hogy a SZER és más nyugati adók sem ígértek fegyveres segítséget a felkelőknek. A SZER több száz órás műsorfolyamából egyetlen olyan mondat ismert egy sajtószemléből, amit így lehetett esetleg értelmezni.

A „cserbenhagyó USA” narratívája eredetileg 1957-ben, az ÁVH utódszervénél született meg, és 1989-ig a kommunista propaganda szerves része volt. Ungváry szerint a Nyugat által rászedett forradalmárok toposza az idei kormányzati megemlékezéseken sem marad majd el, mert a kellően intenzív ismétlés gondodkodik róla, hogy ez a folyamatos Nyugat-ellenes retorika mellett be tudjon épülni az emberek tudatába.

Schlanger Márton szerint az ellenzék most ahelyett, hogy a közbeszédben tartaná az ügyet, kezdi azt elengedni, kivéve Magyar Pétert, aki a Tisza Párt ideiglenes jelképévé tette az ’56-os lyukas zászlót, jó ütemérzékkel használta arra Orbán Balázs mondatait, hogy egy újabb nemzeti jelképet próbáljon visszavenni a Fidesztől. Az elemző szerint az állami média elleni szombati  tüntetést (működése mellett) az indokolhatta, hogy Magyar Péter sikeres MTVA-s szereplése után tovább kellett ütni a vasat, hiszen közben elkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka, így hosszú idő után a többi ellenzéki pártnak is lett megszólalási lehetősége. Magyar Péterék tüntetésére egyébként többen az ’56-os forradalom jelképének számító lyukas nemzeti zászlóval mentek.

Az elemző szerint 2026-ra kell lennie valamilyen – Magyar Péteren kívüli – ellenzéki együttműködésnek, hiszen jelenleg nincs olyan párt, amelyik egyedül komoly erőt képviselne. Az a legnagyobb kérdés, elkezdődik-e a gondolkodás már jövőre arról, a Tisza Pártnak miként lesz 106 egyéni képviselőjelöltje és listája, képes-e ezt egyedül megoldani, vagy együtt kell működnie a többi ellenzéki párttal. Schlanger Márton szerint a politikai térbe bármi belefér, de 2022 egyik tanulsága az volt, hogy ezeket a tárgyalásokat időben el kell kezdeni.

Kövér László fideszes házelnök a Magyar Nemzetnek adott hétfői interjúban arról beszélt, hogy  a Fidesz és az ország nincs válságban, a Magyar Péter-jelenség miatt sem kell aggódni.

Pánikra semmi ok. Feltűnt a politikai küzdőtéren egy eddig ismeretlen, új ellenfél, aki összegyűjtötte azon ellenzéki szavazókat, akiknek régóta elegük volt Gyurcsányékból, a momentumos ostobákból, a nem létező Párbeszédből meg a hangoskodó Tordaikból és Szabó Tímeákból, illetve a Jobbikból, amelyik annyira belebonyolódott a saját cseleibe, hogy már azt sem tudja, honnan indult és merre tart. Semmi más nem történt eddig.