Kövér László Magyar Péterről: Csak semmi pánik!

A fideszes házelnök szerint a valós veszélyt a celebpolitizálás jelenti a demokráciára.

Az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tölgyessy Pétert régi képviselő- és harcostársának nevezi, úgy véli, általában kiváló elemzéseket szokott adni a magyar politikáról, de most nem ért vele egyet, vagyis nem lát arra esélyt, hogy Orbán Viktor megbukjon. Kövér László szerint sem a Fidesz, sem az ország nincs válságban, a világ van nagy bajban.

A Fidesz választmányi elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség miatt sem kell aggódni.

Pánikra semmi ok. Feltűnt a politikai küzdőtéren egy eddig ismeretlen, új ellenfél, aki összegyűjtötte azon ellenzéki szavazókat, akiknek régóta elegük volt Gyurcsányékból, a momentumos ostobákból, a nem létező Párbeszédből meg a hangoskodó Tordaikból és Szabó Tímeákból, illetve a Jobbikból, amelyik annyira belebonyolódott a saját cseleibe, hogy már azt sem tudja, honnan indult és merre tart. Semmi más nem történt eddig.

Kövér László szerint a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal által hátrahagyott örökség után Orbán Viktor tizennégy éves kormányzása alatt politikai közösségük történelmi tetteket hajtott végre, aminek az lett az egyik hozadéka, hogy „Orbán Viktoron keresztül Magyarország ma olyan tényező az európai és a világpolitikában, amit az ország mérete, gazdasági potenciálja nem indokol”.

A fideszes házelnök azt elismeri, hogy a lendület megtört, a mostani kihívásokra még nem találták meg a megfelelő választ, a miniszterelnök a kivezető utat keresi, amikor gazdasági semlegességről beszél. Azt mondja: a nemzetközi politikai, gazdasági kihívásokhoz mérve az Orbán Balázs szavai körüli hisztéria vihar egy pohár vízben, az sem túl érdekes, mi folyik a Tisza Pártban, mit beszél a parlamenti ellenzék. Hozzátette: a Tisza Párt miatt a Fidesznek a stratégiáján nem kell változtatnia, de politikai kommunikációját módosítani kell, mert azt Magyar Péter átalakította.

Kövér László szerint valós veszélyt az jelent, hogy a közösségi média manipulációja miatt mára tömegek veszítették el valóságérzékelésüket. Őket csak az érdekli, hogy akár a politikára vonatkozó vágyaikat is kiszolgálják.

A celebpolitizálás találó kifejezés erre a jelenségre.

Azt mondja, a celebek feltűnése a kultúrának botrányos szintlépés volt lefelé, hiszen teljesítmény nélkül lehetett valaki ismert, ha saját ürességét, közönségességét a nyilvánosság elé tárta.

Ez a celebstílus átszivárgott a politikába, ami a demokrácia jövőjére nézve fenyegető igazán.

Az interjúban Kövér Lászlónak arról is beszél, hogy: hibrid háború zajlik a kontinensen, Magyarország ellen is. Szerinte Donald Trumpnak az Egyesült Államok a hazát jelenti, míg a demokraták egy globális világbirodalom eszközeként tekintenek hazájukra, és éppen azok ássák alá a demokrácia alapjait, akik szavakban védik.

Az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában egy hete még azt mondta Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának a Mandineren megjelent interjújáról, hogy  elmúltak azok az idők, amikor a politikában lehetett bonyolultabb összefüggésekről beszélni.

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el vagy ha nem is követ el hibát, megkeresik benne a lehetőséget, hogy ellene fordítsák, amit mondott. A történelmi párhuzamok felidézése önmagában veszélyes dolog, az pedig egyenesen nem kívánatos, hogy egy kormányzati tisztviselő tanácsokat osztogasson egy másik ország politikusának, különösen, ha az a másik ország ráadásul háborúban áll.

A házelnök akkor az ellenzéki politikusok felszólalásait azzal magyarázta, hogy még nem tudták megemészteni a kudarcot, amit a Tisza Párt okozott: bezuhant a DK  támogatottsága, a többi baloldali ellenzéki párt közül pedig egy sem jutna be a parlamentbe.