Kósa Lajos: A kádári konszolidáció az 1956 után megnyert béke volt

Kósa szerint a békét meg lehet nyerni, a háborút nem.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc megnyert békéje volt a kádári konszolidáció – jelentette ki Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő Debrecenben, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából mondott beszédében, amit a hvg.hu szemlézett.

„Mi végre a sok áldozat, megérte-e a küzdelem, hiszen nem volt esély arra, hogy az oroszokat az osztrákokkal együtt legyőzzük?” – tette fel a kérdést Kósa, aki a háború és béke dichotómiájára fűzte fel ünnepi beszédét, melyben arra jutott, hogy nem volt hiábavaló a magyarok harca, hiszen nem jöhetett volna el az 1867-es kiegyezés, ha nincs szabadságharc. Ezután a Magyar Királyság olyan fejlődési pályát futott be, ami példátlan az egész történelmünkben, mondta Kósa, aki szerint ezzel a békét megnyertük.

Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a békét meg tudjuk nyerni, a háborút, azt nem. Számtalan küzdelmet folytattunk a szabadságunkért, Rákóczitól kezdve egészen 1956-ig, és látszólag ugyan elbuktuk ezeket a küzdelmeket, de az utána következő békét, a szatmári békétől kezdve a kádári konszolidációig, úgy-ahogy, megnyertük

– mondta Kósa, aki szerint ebből a mai magyarok „nagyon helyesen azt a következtetést vonták le, hogy nekünk a békére van szükségünk, a háború nem jó nekünk”.