Elvitték Ferencvárosból az amerikai légibombát

Feloldották a lezárást.

A tűzszerészek elszállították az egytonnás amerikai légibombát a főváros IX. kerületéből, a rendőrség feloldotta a hatástalanítás idejére elrendelt lezárást – közölte az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred kommunikációs tisztje szombaton késő délután az MTI-vel.

Gajdos Milán főhadnagy felidézte: a Soroksári utat átszelő vasúti összekötő híd töltésének bontásakor bukkantak a munkások a második világháborús, egy tonna össztömegű, amerikai gyártmányú légibombára.

Hozzátette: a robbanótestet elszállítás előtt hatástalanítani kellett, melynek biztonságos kivitelezéséhez mintegy 600 méter sugarú körben lezárta és kiürítette a rendőrség az érintett területet szombat délelőtt. Az alakulat katonái sikeresen eltávolították a légibomba orrgyújtó szerkezetét.

A fenékgyújtó szerkezet állapotfelmérése során azonban kiderült, hogy annak eltávolítása nem lehetséges, ezért szakszerűen rögzítették a tűzszerészek, így biztonságosan szállítható állapotba került a robbanótest – tette hozzá. Közölte azt is, a robbanótestet rendőrségi biztosítással vittek el a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.