Hajléktalanság: Szentkirályi és Karácsony javaslatát is megszavazták

Szentkirályi hajléktalanságról szóló előterjesztését Karácsony módosítójával együtt egyhangúlag megszavazták.

Szentkirályi hajléktalanságról szóló előterjesztését Karácsony módosítójával együtt egyhangúlag megszavazták. Baranyi elmondta, hogy megütközéssel követte a vitát, hiszen épp a fideszes parlamenti többség kriminalizálta a hajléktalanságot. „Ezeket a kérdéseket törvényben rendezték, bűncselekménynek minősítették a közterületen élést” – mondta, hozzátéve, hogy szerint ennek az előterjesztésnek is valami ilyen célja lenne, ezért nem támogatják. Szentkirály amellett érvelt, hogy olyan városban szeretne élni, ahol nyugodtan át lehet sétálni egy aluljárón vagy egy anyuka le tud ülni a gyerekével egy padra.

A következő előterjesztésnél is a hajléktalanság a téma: Karácsony Iványi Gáborék bizonytalan helyzetbe került hajléktalanszállóit tartaná életben úgy, hogy a Fővárosi Önkormányzat átmenetileg fenntartóként finanszírozza a működésüket. A fizetéseket már most is a főváros állja, de Karácsony szerint drámai helyzetet teremt, ha az Iványiék által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület létesítményei kiesnének az ellátásból.

Ehhez módosító-indítványok érkeztek a Fidesz részéről: Szepesfalvy Anna szerint nincs kész az erről szóló előterjesztés. A tiszás Porcher Áron Somerville is ezt hiányolta. Elmondta, hogy több részletet kell ismerniük: érzik a helyzet szükségességét, hajlandóak támogatni, de a jövőben minél több konkrétumot akarnak látni. Módosító-javaslatukban azt kérik, hogy csak átmenetileg legyen a főváros fenntartó, ehhez hat hónapos korlátot szeretne.

Baranyi elmondta, hogy ez a téma jellemzően a kerületi polgármestereket érinti – az el nem fogadott szmsz szerint lenne egy tanácsadói testülete a kerületi polgármestereknek, jó lenne, ha ez létrejönne. A fővárosi ellátóhelyek 80 százaléka összesen négy kerületben található, Iványék létesítményei pedig nyolcadikban vannak, ismertette Baranyi.

A Tisza módosító-indítványairól külön szavaztak, mivel azok más pályára állítanák Karácsony szerint az előterjesztést. Ezeket a testület nem támogatta, ezután következtek a Fidesz módosítói, amelyek közül kettő átment, kettő nem.

A fideszes módosítókkal kiegészített előterjesztést elfogadták.