Új gazdaságélénkítési célokat lengetett be Gulyás

Technikai problémákkal indult a geszti kastély parkjában tartott kormányinfó, a tájékoztatót Vitályos Eszter kormányszóvivőnek a hangosítás kimaradása miatt kétszer kellett elindítania.

Technikai problémákkal indult a geszti kastély parkjában tartott Kormányinfó, a tájékoztatót Vitályos Eszter kormányszóvivőnek a hangosítás hiánya miatt kétszer kellett elindítania.

Gulyás Gergely szerint a kihelyezett ülések közül a geszti volt a leghosszabb, a téma a gazdasági növekedés felgyorsítása volt, illetve az, hogy mi a teendő az új gazdasági helyzetben. Új válaszokat, új gazdaságpolitikát kell alkalmazni – közölte a miniszter.

Európa válasza az új helyzetre a gazdasági hidegháború, ez azonban Magyarország számára kockázatos, elzárja az országot a távolabbi piacoktól, ezért hirdette meg a kormány a gazdasági semlegességet. A növekedést tekintve jövőre 3–6 százalék a cél, amelyhez már eddig is jelezték, hogy munkáshitellel és a családi adókedvezmény megduplázásával kíván hozzájárulni a kormány.

Az új intézkedések és célok:

– mondta Gulyás.

A miniszter kifejtette, különösen a fiatalok lakhatása jelent komoly nehézséget, ezért programot hirdetnek kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására. Nagy Márton kapott felkérést erre, a nemzetgazdasági miniszternek meg kell vizsgálnia a lakbér-szabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat, beleértve az Airbnb-t. Benne lesz a csomagban a lakásépítés gyorsítása is.

A miniszter a béremelésekről leszögezte: azt szeretnék, ha a munkaadók és a munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését.

A kkv-knál a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, a tőkejuttatás mellett további ösztönzők jönnek majd, a következő 2–3 hétben dolgozzák ki ezeket.

Címkék: kormányinfó