Lakásvásárlás nyugdíjmegtakarításból: itt a bejelentés

Kovács Zsolt miniszteri biztos bejelentette, hogy 2025-ben (kizárólag ebben az évben) adómentesen feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, azzal a feltétellel, hogy a pénzösszeget lakáscélra kell fordítani. A kormány célkitűzése, hogy 300 milliárd forintnyi megtakarítás mozduljon el az ingatlanpiac felé.

Megtartotta éves konferenciáját az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), melyen Kovács Zsolt miniszteri biztos is felszólalt. Kovács Zsolt – a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi kommunikációjával összhangban – bejelentette, hogy átmenetileg, egyéves időtartammal, adómentesen is feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, amennyiben a megtakarító lakáscélra (például vásárlás, felújítás vagy hiteltörlesztés) fordítja az összeget.

Fontos, hogy a bejelentés értelmében

A kormány arra számít, hogy 300 milliárd forint (azaz a 2100 forintnyi nyugdíjpénztári vagyon körülbelül 14 százaléka) mozdulhat meg az intézkedés hatására.

Kovács Zsolt elmondása szerint a magyar lakosság öngondoskodási céljai elsősorban a saját lakóingatlan megvásárlására irányulnak, míg a nyugdíjcélú pénztári és életbiztosítási megtakarítások európai viszonylatban alacsonynak tekinthetők. A miniszteri biztos elmondása szerint különösen kevésre (alig ezer főre) tehető, ráadásul egyre csökken azoknak a száma, akik pénztári járadékszolgáltatásban részesülnek, azaz nyugdíjas korukban rendszeres pénzáramlást vesznek fel a megtakarítási számlájukról.

Kovács szerint ezek alapján levonható az a következtetés, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár a túlnyomó többség számára nem jelent megoldást az időskori megélhetési problémákra. A kormány célja tehát összehangolni az érzékelt öngondoskodási célokat és az öngondoskodási intézményrendszert.

A Bankmonitor becslése szerint az intézkedés egy év alatt akár 7–10 ezer plusz adásvételt eredményezhet az ingatlanpiacon, amely a jellemző, havi 11–12 ezer tranzakcióhoz képest érzékelhető többletkeresletet eredményezne.

Kapcsolódó
Nagy Mártonék szemet vetettek a nyugdíjpénzek egy részére
Kiderült, milyen kedvezményen törik a fejüket az építőipari szereplők és a gazdasági tárca vezetői.