Izrael védelmi minisztere gyakorlatilag bejelentette, hogy bevonulnak Libanonba

A háború következő szakaszáról beszélt.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azt közölte hétfőn, hogy hamarosan megkezdődik a Hezbollah libanoni síita szervezet „elleni háború következő szakasza”, mely lehetővé teszi az észak-izraeliek hazaköltözését. Az észak-izraeli települések polgármestereivel tartott találkozóján Galant utalt arra, hogy Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát is indít Libanon területén.

Jelentős tényező következik a biztonsági helyzet átalakításában, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a lakosságot visszajuttassuk otthonaikba

– mondta Galant.

Meg fogjuk tenni. És ahogy egy hónapja bejelentettem a súlypont északra tolását, most azt mondom, hogy megváltoztatjuk a helyzetet, és hazaküldjük a lakosokat

– tette hozzá.

A Hezbollahot vezető Haszan „Naszrallah megölése nagyon fontos lépés volt, de nem minden. Minden képességünket bevetjük” – mondta Galant. – Önök is részesei ennek az erőfeszítésnek” – tette hozzá a határnál szolgáló katonákhoz intézve szavait.

A Hezbollah főtitkárhelyettese, Naim Kasszem sejk hétfőn azt hangoztatta, hogy a síita fegyveres mozgalom készen áll az izraeli csapatok esetleges szárazföldi hadműveleteire. Az Iránból támogatott libanoni szervezet vezetőségének ez volt az első érdemi megszólalása Naszrallah pénteki megölése óta.

„Szembe kell néznünk minden lehetőséggel, és készen állunk, ha az izraeliek a szárazföldi behatolás mellett döntenek. Az ellenálló erők készen állnak a szárazföldi ütközetre” – mondta Kasszem.

(MTI)