Budapesten tüntettek a világhírű környezetvédő bebörtönzése ellen

Paul Watson 50 éve küzd az óceánok élővilágának védelméért, idén júliusban tartóztatták le nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Egy nemzetközi tüntetéssorozat részeként Budapesten szerveztek demonstrációt szombaton környezetvédő aktivisták és szimpatizánsok, hogy követeljék a júliusban letartóztatott Paul Watson szabadon engedésért. A férfi a Sea Shepherd nevű hajójának kapitányaként 50 éve küzd az óceánok élővilágának védelméért, ez idő alatt közvetlen akciókkal és a vadászhajók feltartóztatásával számtalan bálnát és más vízi állatot mentette meg, sok esetben a saját életét is kockáztatva. Watsont egy Japán által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le Grönlandon július 21-én.

A Blikk szemléje szerint nagyjából 20-30 ember vonult a Dán Királyság magyarországi nagykövetségének épülete elé, ahol felolvasták a dán kormánynak címzett beadványukat. Az eseményen jelen volt a Párbeszéd képviselője, Szabó Rebeka, és Szabó Simon színész is. Utóbbi Jane Goodall, világhírű etológus nyilatkozatát olvasta fel. Eszerint Goodall és a róla elnevezett intézet tagjai egyértelműen elítélik a bálnavadászatot, és határozottan ellenzik, hogy letartóztassanak olyan személyeket, akik együttérzésüket és aggodalmukat fejezik ki a cetfélék és a fajhoz tartozó egyedek jóléte, megőrzése és védelme iránt.