Fürjes Balázs: Csak társadalmi konszenzussal lehet esélye a budapesti olimpiának

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja a népszavazást ugyanakkor nem támogatja.

A Népszavának Fürjes Balázs arról beszélt, hogy szerinte az egész országnak előnyére válna a budapesti olimpia, de a rendezésre csak társadalmi konszenzussal lenne esélyünk. A NOB tagja az olimpiai népszavazási kezdeményezésről azt mondta: elsőre jó ötletnek tűnik, de a látszat csalóka, az eddigi tapasztalatok alapján,

ahol a politikusok áttolják, áthárítják a döntést és a felelősséget, ahol a hatalmi harc eszközévé teszik, ott az olimpia ügye megfeneklik. (…) Kétségtelenül nehezebb út, amikor politikai riválisok a másikkal való érdemi együttműködést, közös munkát választják, megpróbálnak szót érteni ádáz ellenfeleikkel is, és a képviseleti demokrácia intézményeiben felelős döntést hoznak. De a tapasztalat azt mutatja, hogy csak ez vezet eredményre és olimpiához.

NOB-tagként nem feladata részt venni a politikai vitákban, de úgy vélte: el sem szabad kezdeni gondolkodni olimpián, ha az előkészítő munkát sem vagyunk képesek az öncélú pártpolitikát visszaszorítva, érdemi társadalmi vitát lefolytatva elvégezni.

Ez lehetetlennek tűnik, de Fürjes Balázs hozott nemzetközi példákat. Felidézte, hogy Donald Trump és Hillary Clinton között a legádázabb elnökválasztási csata közepette is konszenzus volt a Los Angeles-i játékok támogatása ügyében, a párizsi polgármester az elnökválasztáson kihívója volt Emmanuel Macronnak, a kampányban mégis együttműködtek a játékokért.

Csak akkor lehet esélyünk, ha képesek vagyunk másképp viselkedni a megszokotthoz képest. Jó hír, hogy ahol a vitákból olimpia lett, ott előnyére változtatta meg a közgondolkodást is.

Kapcsolódó
Fürjes Balázs: Borúlátó vagyok, hogy tudunk-e olimpiát rendezni
Sikeres volt a párizsi rendezés – értékelt a Dellának a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állandó tagja. A budapesti pályázat korábbi felelőse szerint jelenleg nincs napirenden a magyarországi olimpia.