Balog püspök reméli, nem túl nagy kockázat a barátsága

Azt mondta: az utóbbi időben változtak a körülmények… és nem javultak.

Balog Zoltánt a Blikk egy könyvbemutatón találta meg. A rövid interjúban a református püspök ismét hibásnak nevezte döntését a kegyelmi ügyben, de arról nem akart beszélni, hogy a botrány kirobbanása óta találkozott-e Novák Katalin volt köztársasági elnökkel. Azt mondta: ezt személyes ügynek tartja, nem gondolja, hogy a nyilvánosságra tartozik.

Balog Zoltán a legtöbb kérdésre nem akart válaszolni, mondván, a nyár elején, a 777.hu keresztény blognak mindent elmondott. Annyit elárult, hogy mivel a munkái jelentős részétől visszavonult – már nem országos egyházi vezető –, így természetesen nem tudja ugyanúgy végezni lelkipásztori munkáját, mint korábban.

Nyilván változtak a körülmények… és nem javultak

– tette hozzá. Arról, hogy lélekben miként éli meg ezt a nagy váltást, szintén nem akart beszélni. Közösségében, a lelki dolgokról is beszélnek. Rögös úton járnak, de bízik benne, hogy előre mennek. A püspök megjegyezte, nem gondolta volna, hogy 50 év felett az élet bármi olyat tud mutatni, ami ennyi idősen megváltoztatja az embert, de ebben tévedett, a kegyelmi ügy miatt benne is sok minden átalakult.

A könyvbemutatón Káli Horváth Kálmán roma képzőművész most megjelent könyvét nem püspökként, hanem a szerző barátjaként méltatta.

A barátomnak, a testvéremnek tekintem, és miért ne beszéljünk erről ebben a nehéz időszakban, amit nekem és miattam az egyháznak át kell élnünk. Nem mindenki hűséges a barátsághoz, Káli Horváth Kálmán igen. Nagyon köszönöm neked, és bízom benne, hogy ezzel túl sok kockázatot nem vállalsz

– idézte a lap Balog Zoltánt.