Döntöttek az Airbnb kitiltásáról a terézvárosiak

Két hét alatt 6083 kerületi lakos voksolt.

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége – közölte hétfő hajnalban a terézvárosi önkormányzat. Mint írták: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel.

A közleményben leszögezték:

2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.

A szavazáson összesen 6083-ann vettek részt, Soproni Tamás polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is”. A kerület vezetője továbbá jelezte:

A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra.

Soproni hozzátette: a döntésre több mint egy évük van felkészülni a rövid távú szálláskiadással foglalkozóknak.

A témával bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Kapcsolódó
„Be kell-e tiltani a kutyatartást a lakásban azért, mert némelyik ugat?” – az Airbnb megfojtásáról voksolnak a Terézvárosban
A VI. kerületi önkormányzat inkább korlátozna, ám ehhez eszköztelen, ezért Soproni Tamásék ügydöntő népszavazást kezdeményeztek a rövid távú lakáskiadás tiltásáról.