Szolnokon ezer tonna papírhulladék gyulladt ki, Vas megyében 250 hektáron égett az erdő

Csütörtökön történt mindkét tűzeset, de a tűzoltók még mindig munkában.

Ezerötszáz bálát, ezer tonnányi papírhulladékot érint még a tűz Szolnokon, ahol csütörtök délután gyulladt ki nagy mennyiségben felhalmozott, szabadban tárolt papírhulladék a Kőrösi út közelében – tudatta hajnalban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Közleményükben kiemelték, hogy a területen egy papírbálázó is kigyulladt. A szolnokiak mellett Ceglédről, Kunszentmártonból, Mezőtúrról, Jászberényből és a fővárosból érkező hivatásos egységek csütörtök estére öt vízsugárral akadályozták meg a bebálázott papírhulladék tüzének terjedését. A környező épületekből tizenöt gázpalackot vittek ki, a beavatkozás idejére szünetelt a vasúti közlekedés a közeli pályán, majd idővel csökkentett sebességgel haladhattak a szerelvények.

A tűzoltók munkáját munkagép is segítette, amellyel szétválasztották az égő és nem égő hulladékot – olvasható az OKF közleményében.

Vas vármegyében is csütörtökön, Csönge térségében, és itt is végzik még az oltás utómunkálatait a tűzoltók. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra, aztán a tűz a közeli fenyőerdőt is elérte, az érintett terület nagysága 250 hektár volt.

Balogh Eszter főhadnagy elmondta, hogy a tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, a helyszínen azóta is dolgoznak, jelenleg 14 szerrel 38 tűzoltó végzi az utómunkálatokat. Még izzó részeket hűtenek, azt szeretnék megelőzni, hogy a területen újraéledjen a tűz. Hozzáfűzte: a sárvári erdészettől és az Őrségi Nemzeti Parktól is érkeznek majd szakemberek, akik terepjárókkal járják be a területet, segítve a kutatást, illetve a drón is újra felszállt, így a magasból is figyelik a fejleményeket. Balogh Eszter szerint az utómunkálatok hosszabb ideig is eltarthatnak.