Orbán egykori jobbkezének távozását várja a kormány

A miniszterelnök politikai igazgatója fejedelmi többesben reagált Matolcsy György újabb kritikáira.

Matolcsy György újfent erős kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját a 62. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén, illetve az Országgyűlés honlapján is nyilvánvalóvá tette, miben nem ért egyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel. A miniszterelnök politikai igazgatója a kormányközeli Mandinernek azt mondta: szerinte a Magyar Nemzeti Bank elnökének nem szakmai, hanem régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája van Nagy Mártonnal.

Orbán Balázs szerint az ellentét feloldhatatlannak látszik, ami

sajnos valóban megterheli a magyar gazdaságot, de a jó hír az, hogy a vita legkésőbb jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. Addig már guggolva is kibírjuk.

A miniszterelnök politikai igazgatója fejedelmi többesben beszélt végig.

Olyan országot szeretnénk, ahol mindenkinek van munkája, tisztes jövedelme, otthona és megtakarítása. Szép, tiszta, rendezett, magabíró országot szeretnénk, Magyarországot meg akarjuk őrizni a béke és a biztonság szigetének, egy oázisnak a liberális nihil közepén. Ilyen hely Európában sajnos egyre kevesebb van. 2030-ra még kevesebb lesz. Mi szeretnénk lenni az egyik kivétel. Ezt a célt pedig nem feladni kell, hanem minden nap keményen dolgozni érte.

Végül egyértelművé is tette, mit várnak Matolcsy György utódjától.

Reméljük, hogy az új jegybankelnök majd ismét partner lesz benne!

A magyar sajtó sokakra mondta már, hogy ők Orbán Viktor jobbkezei, de maga a kormányfő ezt a titulust csak az MNB jelenlegi elnökére használta, amikor még ő vitte a nemzetgazdasági tárcát. „Matolcsy György a jobbkezem”. Ezt mondta a miniszterelnök 14 éve a minisztere távozásáról szóló hírekre reagálva, majd hozzátette, nem tudnának neki olyan összeget ajánlani, amennyiért hajlandó lenne a jobbkezéről lemondani. Azt mondta, Matolcsy Györggyel a munkamegosztás olyan közöttük, mint Németország újjáépítésekor Adenauer és Erhard között.

Sosem vált meg egyik a másiktól.

Kapcsolódó
Matolcsy György reagált Nagy Márton „Küklopsz-kritikájára”
Felhívta a figyelmet arra, mit mond a törvény.

.