Szabad Európa: jövő héten Budapestre jöhet a csádi elnök

A magyar katonák afrikai misszióját készíthetik elő.

Jövő héten Budapestre látogathat Mahamat Déby, Csád nemrég megválasztott elnöke, hogy aláírjon egy kétoldalú megállapodást, amelyben többek között a védelmi együttműködés erősítéséről is szó lesz – tudta meg a Szabad Európa.

A lap azt írja, Csád bizonytalan politikai helyzete miatt egyelőre magyar részről arra is felkészülnek, ha nem az elnök, hanem az ország külügyminisztere, Mahamat Saleh Annadif, vagy a védelmi miniszter, Dago Yacoub jön – vagy esetleg az egész látogatást halasztani kell.

A Szabad Európa azt is írja, hogy felhetően a találkozón aláírnak egy megállapodást a kétoldalú együttműködés megerősítéséről. Ebben szerepelni fog a Csádnak nyújtott magyar gazdasági segítségnyújtás, a kulturális kapcsolatok szorosabbra vonása (ami praktikusan elsősorban csádi egyetemistáknak nyújtott magyarországi ösztöndíjat jelenthet), a nemzetközi terrorizmus elleni harc, az illegális migrációval szembeni fellépés, valamint a védelmi együttműködés.

Tavaly októberben a magyar parlament elfogadott egy határozatot, amelyben kinyilvánította szándékát, hogy terrorizmusellenes műveletekre „a Csádban tartózkodó magyar állampolgárok, valamint a magyar gazdasági érdekek védelme érdekében” kétszáz katonát küld az országba.

A Honvédelmi Minisztérium korábban közölte, hogy a magyar katonák csak felkérésre mennek, ennek formája pedig az, hogy a csádi parlament is határozatot fogad el a témában. A jövő heti, tervezett magas szintű látogatás és az említett egyezmény ennek teremtené meg a jogi lehetőségét – írja a Szabad Európa, amely hozzáteszi, Csádban csak december 29-én tartanak parlamenti választásokat, így a ratifikáció áthúzódhat 2025-re.

A csádi elnök egyébként jelenleg Pekingben tartózkodik a Kína–Afrika Együttműködési Fórum ülésén.

A magyar kormány már hónapok óta tárgyal Csáddal. Tavaly novemberben, Dago Yacoub budapesti látogatása alkalmával Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter jelentette be, hogy „komplex támogatási programról” állapodott meg kollégájával gazdasági, védelmi és kulturális téren. Egy hónappal később Szijjártó Péter Mahamat Saleh Annadih társaságában N’Djamenában közölte, hogy „újabb átfogó, több stratégiai területre kiterjedő” programról állapodtak meg biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási téren. Aztán idén februárban – immár Budapesten – ugyanebben a felállásban még egyszer bejelentettek közösen egy „széles körű, átfogó együttműködési programot”.

A tárgyalásokon N’Djamenában feltűnt Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Lapunkban Azbej Tristan, a Hungary Helps Program vezetője Tusványoson azt mondta, Orbán Gáspár a Magyar Honvédség tisztjeként van jelen a csádi tárgyalásokon:

Kapcsolódó
Miért Csád és miért Orbán Gáspár? – Tusványoson kérdeztük a külügyminisztérium államtitkárát
Tusványoson előadást tartott a külügyminisztérium államtitkára, Azbej Tristan, aki a Hungary Helps Program megvalósításáért is felel. Ez az az ügynökség aminek a kormány 817 millió forintot adott egy csádi központ létrehozására.