Závecz: a Tisza Pártnak félmillióval kevesebb szavazója van, mint a Fidesznek

Közben a nyár végén is tartja előnyét a Fidesz a pártok rangsorában.

Nyár végén is tartja előnyét a Fidesz a pártok rangsorában, a teljes népesség körében a kormánypárt 26 százalékon áll – derül ki a Závecz Research Intézet augusztus végén, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából.

A Tisza Párt támogatottsága 20 százalékos, ami azt jelenti, hogy a kormánypártnak jelenleg nagyjából félmillióval több szavazója van, mint Magyar Péter pártjának.

A Demokratikus Koalíciónak és a Mi Hazánknak 5-5 százalékos a tábora, a Momentumnak és a Kétfarkú Kutyapártnak 3-3 százalékos. A Jobbik és az MSZP mögé a választók 2-2 százaléka sorakozik fel, 1-1 százalék áll az LMP, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Szocialisták és Demokraták mögött. A kutatás szerint nyár végén a választópolgárok 29 százalékának nem volt pártpreferenciája.

A biztos elmenetelt ígérő pártot választók körében a Fidesznek valamivel kisebb a támogatottsága, mint az EP-választáson elért eredménye, jelenleg 42 százalékkal vezeti a rangsort.

A Tisza Párt támogatottsága ebben a biztos szavazói körben nagyobb, mint június 9-én volt, ezúttal 33 százalékos.

 

Závecz

A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk is a bejutási küszöbérték felett található, előbbi 8, utóbbi 7 százalékos. A kutatás szerint más pártok legfeljebb 2 százalékot érnek el ebben az aktív szavazói körben.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2024. augusztus 21-31., a megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban.