Az iskolaigazgatók ellenőrzik, hogy a tanárok használják-e a mobiljukat

A pedagógusoknak leadni nem kell az okoseszközüket a munkahelyükön.

Noha a tanárok telefonhasználatát is korlátozza egy belügyi rendelet, nekik nem kell leadniuk a mobiltelefonjukat a munkahelyükön – derült ki abból a válaszból, amelyet a Telex kérdésére küldött a közoktatásért is felelős Belügyminisztérium.

A héten derült ki, hogy ezentúl a tanárok sem használhatják szabadon a mobiltelefonjukat az iskolában. A lap emiatt arról érdeklődött a minisztériumban, hogy ki fogja ez ügyben ellenőrizni a pedagógusokat, illetve milyen következményekkel számolhat az a tanár, aki mégis magáncélból telefonál az iskolában. A Belügyminisztérium a válaszában azt írta, hogy

az ellenőrzés az igazgató, mint felettes jogosultsága, ahogy a jogsértés következményéről is ő dönt.

A hétfőn megjelent belügyi rendelet szerint a tanárok akkor nem vehetik elő az okoseszközeiket, ha órát tartanak, délutáni foglalkozáson vesznek részt vagy a gyerekekre felügyelnek.

A pedagógusnak nem kell leadnia a birtokában lévő mobiltelefont, és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt

– tette egyértelművé a Belügyminisztérium.

A lap szerint a tanárokra vonatkozó korlátozásra a rendelt néhány esetben kivételt biztosít. Ilyen eset, ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez, ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségi állapota ezt szükségessé teszi.