Donáth Anna politikai motivációt sejt kihallgatása mögött, Iványi Gábor és Lendvai Ildikó is az ügyészségnél

Ügyészség: Donáth két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek.

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolja az ügyészség Donáth Annát, akit ügyészségi kihallgatásra idéztek be csütörtökön délelőttre. A Momentum volt elnökét és EP-képviselőjét beszámolója szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészség azért hallgatja ki, mert „testével védte Iványi Gábort.”

Donáth korábban közölte, videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmazott, minden mozdulata egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult.  – Korábban az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jogom felfüggesztését – jelentette ki.

Szajki Bálint / 24.hu

2022 februárjában ugyanis a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt razziát tartott az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai irodájában. A Párbeszéd szolidaritási akciót hirdetett a központ elé, ahol több ellenzéki politikus is megjelent, az épületben kisebb lökdösődés is kialakult. Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselőt és Iványi Gábort azóta gyanúsítottként kihallgatták, tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Szajki Bálint / 24.hu

A csütörtöki kihallgatásra szolidaritási akciót hirdettek az ügyészség elé. – Kivárták, hogy megszűnjön Donáth Anna mentelmi joga, és most, egy családi tragédiát követően érkezett el az idő, hogy alaposan megcibálják őt. Ha lehet, kettőtől nyolc évig terjedően – olvasható az esemény Facebook-ajánlójában, amelyben utalnak Donáth László közelmúltbeli halálára – 24.hu is.

Ilyen érzéketlen cinizmus és jogi visszaélés mellett jóérzésű ember nem mehet el szó nélkül.

– írták, és arra kérték az embereket, hogy fehérbe öltözzenek, illetve egy-egy szál sárga rózsát is vigyenek magukkal.

Munkatársunk beszámolója szerint a helyszínen megjelent Iványi Gábor és Lendvai Ildikó, az MSZP volt frakcióvezetője is. Iványi az érkező Donáth Annának egy szál virágot adott, aki ezt követően bement az ügyészség épületébe, amely elé a demonstrálók letették a fehér rózsákat.

– Én vagyok a ludas abban, hogy Annanak be kellett mennie ezen az ajtón – mondta Iványi Gábor beszédében.

Kihallgatása után Donáth Anna arról beszélt, hogy reméli, együtt maradnak az Oltalommal. – Ez az ügy mindannyiukat sújtja, és semmi értelme annak, ami történik – jelentette ki. Szerinte ez a történet nem róla szól, politikai motivációt sejt az eljárás mögött.

A Momentum jelen lévő aktivistái közben transzparenseket helyeztek az ügyészség ablakaira, olyan ügyekre hívva fel a figyelmet, amelyben a nyomozók aktivizálhatnák magukat.

Donáth nem tudja pontosan, hogy mivel vádolják, szerinte ez majd később derül ki. Hozzátette, hogy panaszt tett a gyanúsítás ellen, részletes vallomást nem tett.

Szajki Bálint / 24.hu

Az ügyészség közleményt adott ki, amelyből kiderül pár részlet. Eszerint a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága 2022. február 21-én tartott házkutatást, az Oltalom egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. – A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort, mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen – olvasható az ügyészségi tájékoztatóban.

A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba.

„A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek. Az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani”.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van.

Címkék: