Van, ahol extrém magas pollenterheléssel tetőzik a parlagfűszezon

Fokózdhat az orrfolyás, a tüsszögés és a szemviszketés az allergiásoknál.

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfűpollen-szezon csúcsidőszaka – közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Azt írták: ezekben a napokban tetőzik a parlagfűszezon. A pollenterhelés országszerte nagyon magas, az Alföldön sokfelé extrém magas. A hét első napjain megélénkülő, keleti szél a Dunántúlra és a főváros környékére is további nagy mennyiségű pollent szállít, enyhülés a következő napokban még nem várható.

A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan közepes, a libatopféléké a közepes-magas, az ürömé és a kenderféléké az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé alacsony. Kiemelték: a parlagfűre érzékenyeknél már jelentkezhettek erős tünetek, amelyek a pollenkoncentráció emelkedésének hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.