Momentumos mobiltiltás: az iskolainál szigorúbb lenne a parlamenti

Az igazgatókkal ellentétben Kövér László házelnök semmilyen indokkal nem adhatna mentességet.

A momentumos Bedő Dávid ígéretének megfelelően – benyújtotta határozati javaslatát, amely a tanárokhoz, diákokhoz hasonlóan a képviselőket is eltiltaná a mobiltelefon használatától, a parlamenti ülések idején. Az előterjesztés felvezetése szerint erre van szükség egyebek mellett a magyar parlamentarizmus több évszázados hagyományai, az állam demokratikus működése, a nemzet szolgálata miatt.

A javaslat szerint a képviselőknek példát kell mutatniuk minden állampolgárnak, különösen a felnövekvő nemzedéknek. Mivel a különféle elektronikai eszközök használata megosztja figyelmüket, korlátozza őket abban, hogy teljes erőbedobással az országot érintő, releváns kérdések megvitatásával foglalkozzanak. Az Országgyűlés ezért felkéri a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen meg mindent azért, hogy a
mobiltelefonok, az internet elérésére alkalmas okoseszközök használatában korlátozott tárgyak legyenek a plenáris ülések alatt, az Országház üléstermében.

A használatában korlátozott tárgyakat az ülésterembe történő belépés előtt a képviselőnek át kellene adnia egy országgyűlési őrnek, akitől csak távozásakor kapja vissza azokat. Kövér László házelnöknek „a használatában korlátozott tárgy jogellenes birtokban tartása esetén” intézkednie kellene a tárgy átvételéről, szankció kiszabásáról. A félreértések és a jogalkotó szándékával ellentétes jogértelmezés elkerülése végett

feltétlenül rögzíteni szükséges, hogy a használatra vonatkozóan az Országgyűlés elnöke engedélyt semmilyen indokkal nem adhat.

A javaslat indoklása szerint biztosítani kell, hogy az Országgyűlés ülései alatt a képviselők maximálisan feladataikra koncentrálhassanak. Zavaró tényezők nélkül megvitathassák azokat a problémákat, amelyekkel a magyar emberek naponta megküzdenek. A Momentum szerint ilyen súlyos kérdés – többek között – a romokban heverő egészségügy, az összeomlás szélén álló oktatás, a végnapjait számláló vasúti közlekedés.

A képviselők a telekommunikációs eszközök, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök nélkül nyugodt körülmények között tudják meghallgatni, körültekintően megfontolni egymás javaslatait, építő kritikáit, anélkül, hogy az e-mailek, a hírportálok, valamint a közösségimédia-értesítések feleslegesen elvonnák figyelmüket. A napirendi pontok között előforduló esetleges szünetekben pedig „kütyüzés” helyett az ellentétes nézőponttal rendelkező országgyűlési képviselők akár egymással is beszélgethetnének, közelítve álláspontjukat.

Utóbbi egyértelmű utalás a kormányszóvivő korábbi magyarázatára. „Jusson nagyobb figyelem a tanulásra, és a szünetekben a gyerekek ne kütyüzzenek, hanem beszélgessenek egymással” – mondta Vitályos Eszter az iskolai mobiltiltásról. A rendelet alapján Magyar Péter is azt javasolta, hogy a képviselők ne vihessenek be mobiltelefont, okosórát, csak olyan laptopot használhassanak, amiről külső honlapok nem elérhetőek.