Ősztől jóval többe kerül majd a bliccelés az elővárosi vonatokon

Kivezeti a MÁV a nyolcezer forintos pótdíjat.

Az új tanév kezdetétől és a kalauz nélküli rendszer kiterjesztésével egy időben kötelező jegyelővételi zónát vezet be a vasúttársaság – írja közleményében a MÁV. A fővárosban, illetve az elővárosi vonalakon, ahogy korábban is valamennyi vonatra már csak érvényes jeggyel lehet felszállni, vagyis kötelező az elővételi jegyvásárlás, viszont a pótdíj mértéke jelentősen változik. Fontos tudni, hogy érvényes jegy vagy bérlet hiányában a pótdíj összege jelentősen eltér a korábbiaktól: egységesen 25 ezer forint lesz.

Vagyis a MÁV kivezeti szeptember 2-tól a korábbi „mérsékelt összegű”, nyolc ezer forintos pótdíjat, így a zónában jegy nélkül felszállók már csak 25.000 forintos pótdíj megfizetésével válthatnak menetjegyet a vonatok fedélzetén. 

A pótdíjat csak abban az esetben kell kifizetni, amennyiben lehetséges az előzetes jegyvásárlás az állomásokon és a megállóhelyeken. Türelmi időszakkal indul a rendszer: azok az utasok, akik a zónában érvényes jegy nélkül szállnak fel, november 2-ig csak figyelmeztetésben és a korábbi, mérsékelt összegű pótdíjban részesülnek.

Érintett vasúti vonalszakaszok listája: