Független Egészségügyi Szakszervezet: pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből

Az eddigi 2 helyett akár havi 6 ügyeletet is elrendelhetnének az adott munkavállaló beleegyezése nélkül.

Újabb pótolhatatlan segítők tűnhetnek el a műtőkből Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint, ha kihirdetik azt a jogszabályt, amely átírja a munkaszervezési szabályokat – írja a Népszava.

A Magyar Orvosi Kamara korábban 8 pontban szedte össze, hogyan módosulna a dolgozó helyzete a tervezet elfogadása esetén:

Soós Adrianna szerint tömegesen hagyhatják el a pályát például a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek. Az ő havi jövedelmükben ugyanis 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelent az ügyeleti díj, amelyet most elveszítenének a tervezett szabályozással.

A beteghordók többsége ahhoz, hogy meg tudjon élni, a pihenőidejében munkát vállal, burkol, kertet ás, kőműves mellett robotol. Ha még tovább szorongatják, kénytelen lesz váltani és otthagyni a betegtologatást

– utal az új szabály átgondolatlanságára Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke is.

A Magyar Orvosi Kamara keddi közleményében arról írt, hogy „az állami egészségügy súlyos munkaerőhiányát a Kormány az orvosok és szakdolgozók munkaterheinek további növelésével, a jogaik korlátozásával tervezi kezelni. Nem mérik fel reálisan, hogy milyen károkat okozna a teljes magyar ellátórendszernek, ezáltal a magyar állampolgároknak az állami egészségügy munkakörülményeinek, azaz a gyógyítás feltételeinek további romlása. A javaslat mindemellett a jogász szakértők szakvéleménye alapján ellentétes az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Európai Unió bíróságainak korábbi döntéseivel, iránymutatásával. A Belügyminisztériumnak jeleztük, hogy a jogszabály-módosítást nem fogadjuk el, a bevezetése ellen a Kamara és a Szakszervezet is fel fog lépni a jogszabályi keretek biztosította eszközökkel”.

A javaslatról az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter szerda délután kettőtől egyeztet az orvosi, a gyógyszerészi, valamint a szakdolgozói kamarával és a Cser Ágnes vezette MSZ EDDSZ képviselőivel. A másik két nagy ágazati szakszervezetet, a FESZ-t és a MOSZ-t nem hívták meg.