Magyar munkavállalókat várnak egy német vállalat logisztikai raktárába, a jelentkezéshez a német nyelvtudás sem feltétel

A logisztikai raktárban targoncák kanyarodnak a polcok sorai között. Balra a tej és a túró, jobbra a különböző kolbászfajták sorakoznak. Újra és újra megáll egy jármű, egy munkás felpakol egy dobozt a raklapjára, és már indul is tovább. Így néz ki a mindennapi munka a Kaufland élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat egyik legnagyobb logisztikai raktárában, a dél-németországi kisvárosban, Möckmühlben.

A hely különlegessége, hogy egyre több magyarországi munkavállaló dolgozik itt, több száz kilométerre az otthonától. Sokan közülük még soha nem dolgoztak logisztikai területen, nem beszélnek németül, mégis majdnem 18 eurót keresnek óránként. Ezt a fizetést egészítik ki a speciális juttatások (szabadság- és karácsonyi pénz), valamint a hat hét fizetett szabadság.

A Kaufland az egyik legnagyobb németországi élelmiszer-kiskereskedelmi vállalat. Európa nyolc országában több mint 1500 üzlete található meg, Magyarország azonban nem tartozik közéjük. Ennek ellenére a vállalat szívesen hirdet Magyarországon és alkalmaz magyar munkaerőt a logisztikai központjában, mivel egyre többen vállalják a több száz kilométeres utat, hogy Möckmühlben dolgozzanak. Ennek oka, többek között, a sokak számára rendkívül vonzó fizetés. A Kaufland németországi dolgozói a friss élelmiszerek területén bruttó 17,89 eurót, a fagyasztott áruk raktárában pedig bruttó 19,89 eurót kereshetnek óránként. Emellett az ott dolgozók számos pótlékban is részesülhetnek: 50%-os éjszakai pótlékot, akár 15%-os váltott műszakos pótlékot, szabadság- (1491 €) és karácsonyi pénzt (1798,12 €), valamint, havonta, akár 350 € prémiumot is kaphatnak. Ezen felül, további juttatásként, évi hat hét fizetett szabadság jár, és megelőző jellegű egészségügyi szolgáltatásban is részesülhetnek, továbbá a cég segítséget nyújt a szálláskeresésben is.

A logisztikai központban dolgozók egyik napi feladata a különböző élelmiszerek raklapokra történő csomagolása. A kolléga, egy fejhallgatón keresztül, közvetlenül a fülébe kapja az információkat arról, hogy mely termékeket milyen mennyiségben kell a raklapokra helyeznie. A magyar kollégáktól azonban nem elvárás a folyékony, német beszéd: a Kaufland németországi telephelyein, így Möckmühlben is elég a kezdetleges nyelvtudás (legfőképpen az egytől kilencig terjedő számok), hogy a németországi telephelyeken dolgozzanak. A Kaufland számára sokkal fontosabb, hogy vállalják a fizikai munkát, tudjanak csapatban dolgozni és megbízhatóan dolgozzanak két műszakban is. Előnyt jelent, ha a jelentkező rendelkezik jogosítvánnyal és személyautóval, ugyanis a logisztikai raktár csak autóval közelíthető meg.

 

A speciális, helyszíni képzési programok szintén elérhetőek magyar nyelven. A HR-osztály és a műszakvezetők is beszélnek magyarul, így nyelvi akadályok sincsenek. Éppen ezért egyre több magyar munkavállaló számára jelent lehetőséget, hogy a vállalat logisztikai központjában segítse az áruk mindennapi, zavartalan beérkezését a boltokba.

A további részletek az álláshirdetésekkel kapcsolatban az alábbi linkeken érhetőek el:

Raktári Komissiózó (hűtöttáru-raktárban)Möckmühl (kaufland.de)

Raktári Komissiózó (mélyhűtöttáru-raktárban)Möckmühl (kaufland.de)

Címkék: külföldi munka