Karsai Dániel: Csalódott vagyok, gyáva döntést hozott a strasbourgi bíróság

„Együtt érzünk Karsai Dániellel, hiszen személyében egy megrázó emberi sorssal állunk szemben ” – reagált az Igazságügyi Minisztérium.

„Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott” – mondta az RTL Híradóban Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegsége miatt az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn utasította el Karsai fellebbezését, amellyel jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az emberi jogait azzal, hogy nem teszi lehetővé az aktív eutanáziát számára.

Karsai úgy érzi, hogy érdemben nem döntöttek az ő ügyében, mert a bíróság csak azt állapította meg az elutasításkor, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az életvégi döntéseket, továbbá nincs szükség újabb jogszabályokra. Mint az alkotmányjogász elmondta, az ő kérdése azonban az volt, hogy a helyzete sérti-e az emberi méltóságát. Karsai érzi, hogy a magyar közvélemény mellette áll, ezért megpróbálják napirenden tartani a szabad életvégi döntés ügyét.

„Együtt érzünk Karsai Dániellel, hiszen személyében egy megrázó emberi sorssal állunk szemben, amely mindannyiunkat megérint” – válaszolt az Igazságügyi Minisztérium az RTL kérdésére. A strasbourgi bíróság ítélete összecseng a magyar alkotmányos renddel és a magyar kormány álláspontjával, tette hozzá a tárca.

A Karsai Dániel által az életvégi döntés jogáért vívott harcáról írt cikkeinket itt tudja elolvasni.