A határon túli egyéni választókerületek ellen gyűjt aláírásokat a DK

A párt nevében beszélő Arató Gergely szerint nem dőlhet el a határainkon kívül, hogy mi történjen a határainkon belül.

A határon túli egyéni választókerületek létrehozása ellen indít online aláírásgyűjtést a Demokratikus Koalíció (DK) – közölte a párt frakcióvezető-helyettese.

Arató Gergely keddi, online sajtótájékoztatóján, indoklásként, arról beszélt, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a Fidesz határon túli egyéni választókerületek létrehozására készül. Információk szerint a kormány komolyan vizsgálja ezt a lehetőséget, amivel akkor is biztosítani lehetne a Fidesz fölényét az országgyűlési választásokon, ha Magyarországon meggyengülne a párt. A DK szerint az elképzelés értelmében az eddigi egy-kettő helyett nyolc-tíz mandátumról dönthetnek majd a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, határon túli, magyar állampolgárok. Arató szerint ez a magyar választási rendszer brutális torzítása, mert azok akadályozhatják meg a kormányváltást 2026-ban, akik nem élnek itt, nem veszik igénybe a magyar oktatást vagy egészségügyet, nem viselik a döntésüknek a következményeit.

Nem dőlhet el a határainkon kívül, hogy mi történjen a határainkon belül – ezt nevezik szuverenitásnak, bármit is hazudik a magyar jobboldal. Minden jóérzésű embert arra kérünk, hogy csatlakozzon az aláírásgyűjtésünkhöz – most kell megállítanunk a Fidesz választási csalásait!

jelentette ki a politikus.

A határon túli választókerületekkel kapcsolatban, az első hírek után, az első mérések is megjöttek már, ezek azt mutatják, hogy a magyarok 70 százaléka elutasító a kérdésben, és még a Fidesz-táboron belül is van 44 százalék, amely nem ért egyet azzal, hogy a külhoni magyarok képviselőket küldhessenek a magyar parlamentbe.