Vsquare: Több EU-s vezető bojkottálhatja a soros elnökség Orbán számára legfontosabb eseményét

A szövetségeseink közelről figyelik a magyar miniszterelnök következő lépését.

Több európai uniós vezető bojkottálhatja az Orbán Viktor számára a magyar soros elnökség legfontosabb eseményét, az Európai Politikai Közösség (EPC) novemberi csúcstalálkozóját, ami az EU Nyugat-Balkánra koncentráló informális üléseként is szolgál majd, írja a Vsquare hírlevele. Az oknyomozó portál szerint több uniós szövetségesünk, az északi és balti országokkal az élükön Orbán nyári „békemissziója” – amely során többek között az unióval való egyeztetés nélkül Vlagyimir Putyint is meglátogatta – miatt fontolgatja a két budapesti rendezvény bojkottját.

A lapnak több EU-s diplomata is arról beszélt, hogy a tagországok kormányai közelről figyelik a magyar miniszterelnök következő lépését, mielőtt meghoznák a döntést arról, hogy részt vegyenek-e a magyar fővárosban tartott találkozókon. Az északi és a balti országok közötti koordináción túl vannak olyan találgatások is, hogy akár Lengyelország, sőt Csehország is bojkottálhatja legalább az informális EU-csúcsot.

Egy forrás szerint mindez leginkább azon fog múlni, hogy Orbán mit fog lépni szinte az összes szövetséges által elítélt orosz-ukrán politikája terén. „Ha például a magyar miniszterelnök folytatja a békemisszióját azzal, hogy meglátogatja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az talán csak néhányukat dühíti fel” – mondta. A VSqaure szerint Orbán Viktor Donald Trumpot is meghívta a találkozóra, de az valószínűleg csak videóüzenetet küld majd.