„Azt tettem, amit tennem kellett” – reagált felmentésére a Madách Imre Gimnázium igazgatója

Mészáros Csaba arról is írt, hogy nem rúgták ki, csak az igazgatói pozíciója alól mentették fel, így jövőre a Madách tanára lesz.

„Itt állok és mást nem tehetek” – utasította vissza Luther a hatalom kérését a kiközösítésén folytatott birodalmi gyűlésben, hogy vonja vissza tanait. Szembesítette a hatalmat azzal, hogy amire hivatkozik (keresztényi értékek) és ahogy működik, nincsenek összhangban egymással. Mert eredetiben olvashatta a Bibliát. Most ugyanabban a korban élünk. A kérdés: mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom? Sajnos ennek mítosza elmúlt, csak az ideológiai alapot sajátítja ki magának. Én sem tehettem másként, mert amit eddig képviseltem, hiteltelenné vált volna a hatalom nyomásra.

– így kezdte utolsó igazgatói bejegyzését a Madách Imre Gimnázium azonnali hatállyal felmentett igazgatója, Mészáros Csaba. Mészáros kiemelte, hogy nem rúgták ki, csak az igazgatói pozíciója alól mentették fel, így jövőre a Madách tanára lesz, és „kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt.”

Mészáros arról is ír, hogy Maruzsa Zoltán államtitkárnak augusztus 22-én már elmondta, hogy ezt a közleményt már kitették és akkor (és később sem) neki nem volt ellenvetése, mert „milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi.” Ha nincs a médiafelhajtás, nem mentettek volna fel – tette hozzá.

Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. Azóta többen megírtátok, hogy fideszes vezetésű iskolában nem vezetik be, de ők nem a trambulinról vizelnek a medencébe. Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő. A másik, hogy aki demonstrál nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett

– írta bejegyzésében.

Mészáros szerint nem lehetett ma könnyű Maruzsa államtitkárnak lenni. „Főleg ennyire mondvacsinált indokkal. Én is tudom, hogy bármilyen per nyerhető. (Bár indoklás nélkül felmenthető bárki.) Az igazgatóságom alatt eljutott az iskola egy olyan színvonalra, hogy a lányai minket választottak és ide jártak. Majd felmenti az igazgatót. Nem a Madách változott.” Hozzátette:

Persze Ő csak aláírja a miniszter döntését, de a kinevezésemet Pintér Sándor írta alá, a felmentésemet pedig Ő. Ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor egymás után lőhetik ki a saját igazgatóinkat, vagy hozhatnak ide bárkit, a Madách megmarad. Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg. Boldog vagyok.

– zárta bejegyzését Mészáros Csaba.

Mint ismert, az iskola a minap jelezte: nem veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat. A kormány nemrég döntött az iskolai mobilhasználatról. A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló.

A Madách tanárai felháborítónak nevezték az igazgató felmentését, tegnap tüntetést tartottak a gimnázium előtt:

Kapcsolódó
Tüntettek a Madách Gimnázium kirúgott igazgatója mellett
Élő videós közvetítésünk az eseményről.