Megvan, ki lehet a nőverésbe belebukott agrárkamarai elnök utódja

Egyetlen jelölt neve kerülhet a küldöttek elé, a kormányból érkezhet az új vezető.

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető – írta a Hvg.hu.

A lap értesülése szerint az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki posztjára, miután Győrffy Balázs a múlt héten lemondott minden közéleti posztjáról, beleértve a júniusban elnyert európai parlamenti képviselői mandátumát is. A 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Az új választásra azért van szükség, mert az eddigi elnök, a fideszes Győrffy Balázs egy budapesti szórakozóhelyen ittas állapotban megütött egy nőt. Az ügyben súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt eljárás indult.

Papp Zsolt 2020 óta dolgozik az Agrárminisztérium kötelékében, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkár, aki élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnöki diplomájával már 2011 óta ezen a területen dolgozik.

Papp másik pozíciója is kiemelten fontos: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségénél (MAGOSZ) az Ifjú Gazda Tagozat elnöke. Az Agrárkamara küldöttgyűlésében ugyanis az egyik jelölőszervezet a MAGOSZ, és ebből a szervezetből kerül ki a küldöttek elsöprő többsége, vagyis az elnökválasztáskor övék a meghatározó szerep.

Papp Zsolt augusztus 30-án pénteken részt vesz a MAGOSZ debreceni konferenciáján, amelyen a generációváltásról lesz szó.

A pozícióiról lemondott Győrffy Balázs helyére nemcsak az Agrárkamarában kellett utódot találni. A politikus EP-képviselőként folytatta volna karrierjét, a június 9-ei választáson nyert mandátumot a Fidesz színeiben.

A szabályok szerint ilyenkor az adott tagállam feladata, hogy megoldja a helyettesítését. Magyarországon az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003-as törvény azt mondja ki, hogy a képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül – a párt által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg.

A Fidesz az EP-választáson 11 mandátumot szerzett meg a Magyarországnak járó 21-ből, közülük a negyedik volt Győrffy. A 12. helyen pedig Bólya Boglárka szerepelt, így ő a legesélyesebb arra, hogy kiküldjék Brüsszelbe. Bólya jelenleg az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában miniszteri biztos, és a 2024-es magyar EU-elnökség előkészítéséért felel. Bólya Brüsszelben találkozott férjével, Rodrigo Ballesterrel is, akit Csák János kulturális miniszter idén márciusban a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős” miniszteri biztosnak nevezett ki.