Válasz Online: A Fidesz tényleg megcsinálhatja a határon túli választókerületeket a kétharmad bebiztosítására

Először Magyar Péter osztotta meg információit a kormánynak ezekről a terveiről.

A kormány valóban komolyan vizsgálja, hogy létrehozzák a határon túli egyéni választókerületeket, amivel akkor is biztosítani lehetne a Fidesz fölényét az országgyűlési választásokon, ha Magyarországon meggyengülne a párt – írja értesülése alapján a Válasz Online.

Arról, hogy a kormány gondolkozik ezen, először Magyar Péter beszélt július közepén. A Tisza Párt elnöke azt mondta, hogy hét egyéni választókörzetet alakítanának ki a szomszédos országokban. A laphoz augusztusban eljutott füles szerint a kormánypárt körüli szakértők tényleg vizsgálják ennek a lehetőségét, és köreikben felmerült a franciaországi minta átültetése.

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárok 2014-óta szavazhatnak, azóta több mint 90 százalékuk minden alkalommal a Fideszre voksolt. A választásról választásra egyre több szavazat döntő része a szomszédos országokban élő magyar kisebbségektől érkezett, néhány ezren vannak, akik a világ más pontjairól szokták leadni voksukat levélben.

A jelenlegi – már amúgy is súlyosan aránytalan – választási rendszer szerint a határon túli magyarok csak pártlistára szavazhatnak, de a helyzet összetettsége miatt soha nem lehet előre tudni, hogy mennyire befolyásolják a végeredményt. Ha viszont egy új rendszerben saját egyéni jelöltjeik lennének, akkor nem lenne többé bizonytalanság akörül, hogy érnek-e mandátumot az általuk leadott levélszavazatok, és a szavazók számától függetlenül biztosan képviselői helyeket érnének. Ha pedig ugyanúgy körülbelül 70 ezer határon túlinak lenne egy képviselője, mint ahogy ez Magyarországon szokott lenni,

akkor nem egy-két, hanem valóban nagyjából hét mandátum múlna rajtuk. Így tehát akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a Fidesz-KDNP.

A Válasz Online szerint a francia választási rendszer lenne a Fidesz mintája. A nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből. Tehát a képviselői helyek 1,9 százalékáról dönthetnek, mialatt a választókorú népesség közel 3,6 százalékát teszik ki.