Nem elégedettek a családtámogatási rendszerrel a magyarok

Az adókedvezmény megduplázását támogatnák, a határon túlra való kiterjesztést azonban nem.

Az emberek nagyobb része nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével, és úgy gondolják, a kedvezményes hitelek és adókedvezmények nem alkalmasak arra, hogy valóban gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat – derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített felméréséből. A felmérés szerint megkérdezettek 51 százaléka nem, vagy inkább nem elégedett a támogatásokkal, miközben 35 százalék vélekedik róluk pozitívan.

A kutatásból kiderül, hogy a túlnyomó, 68 százalékos többség támogatja Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői bejelentését, miszerint a kormány a következő évben megduplázza a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Ez az intézkedés még az ellenzékiek és a tiszások többségének (55 százalék) tetszését is elnyerné.

Azt viszont nagy többséggel elvetnék, hogy a családtámogatási rendszert kiterjesszék a határon túli magyar lakta területekre, amiről Orbán beszélt Tusványoson. Ezzel a tervvel az emberek csupán 26 százaléka ért egyet, 69 százalékuk pedig ellenezte.

Rendkívül rosszak az idei év demográfiai adatai, ijesztően kevés gyerek született és abban ritkán tapasztalható konszenzus van a magyar társadalomban, hogy ez egy kedvezőtlen folyamat, ugyanis a válaszolók 86 százaléka tartja problémának a népességcsökkenést, és csupán 10 százalék szerint nem gond, hogy egyre kevesebb gyerek születik az ország határain belül.

A Népszava által közölt felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek nem vagy inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat, ezzel szemben 37 százalék bízik ezekben a módszerekben.

A gyerekvállalási kedv csökkenésének az 52 százalékos többség szerint anyagi okai vannak – magasan ezt a válaszlehetőséget jelölték meg a legtöbben, amikor az okokat firtatták a kérdezők. 33 százalék szerint a jövőtől való félelem tartja vissza a párokat a gyerekvállalástól, és csupán 18 százalék gondolja, hogy a „fiataloknak ma már kevésbé fontos a családalapítás”. Szintén kevesen, 14 százaléknyian látnak a trend mögött politikai okokat, és ugyanennyien vannak, akik szerint „az állam nem támogatja eléggé a családokat”.

Amikor arra kérték a kutatásban résztvevőket, hogy jelöljék meg (itt is több választ meg lehetett jelölni), mik lennének a legfontosabb dolgok, amikkel hatékonyan lehetne ösztönözni a gyerekvállalást,