DK-feljelentés a 600 milliárdos irodaházbiznisz miatt: akár 40 százalékot is kereshettek Tiborczék

Ennyi pénzből 15 ezer lakást lehetne építeni - állítja Arató Gergely.

Ennyi pénzből 15 ezer lakást lehetne építeni, ennyi családnak lehetne lakhatást biztosítani

– állította Arató Gergely. A Demokratikus Koalíció (DK) feljelentést tesz a kormány 600 milliárd forintos irodaépület-vásárlása ügyében, hűtlen kezelés miatt – közölte a párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján az Rtl.hu szerint.

Arató Gergely felháborítónak nevezte, hogy a lakhatási válság idején nem a fiatalok, családok lakhatására költ a kormány, hanem a saját elhelyezésére. A 600 milliárd forintból 15 ezer lakást lehetne építeni, ennyi családnak lehetne lakhatást biztosítani – mondta.

Ráadásul szakértők szerint az irodaházak legalább 40 százalékkal túlárazottak, az eladói kör pedig a „szokásos”: Garancsi István és Tiborcz Istán üzleti köre adja el ezeket az ingatlanokat a magyar államnak. „A pénz tehát a családban marad” – jegyezte meg.

Arató Gergely felidézte: amikor a parlamentben megkérdezte a kormányt, miért van szükség a vásárlásra, azt a választ kapta, hogy a beruházás a kormányzati takarékosság érdekében történik. Lehet – tette hozzá –, hogy a barátoknak, rokonoknak, üzletfeleknek juttatott pénzt, a sokszorosan túlárazott beszerzést a kormány takarékosságnak hívja, de „mifelénk ez egyszerűen lopás”.

Egy hete a Válaszonline írta meg, hogy „az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyijaként” értékelt állami irodaház-vásárlás során , hogy az állam 600 milliárd forintot fizet titokban Tiborcz Istvánnak és társainak – három irodakomplexumért. A lap szakértők segítségével áttekintette az adásvételt, és arra jutott, hogy a legjóindulatúbb becslések szerint is minimum 40 százalékos a felár.

Azt, hogy a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait, a 24.hu írta meg még májusban. A Városliget mellé a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég költözik majd. Az állam 80 milliárd forintot akkor már ki is fizetett a beruházónak, az előkészületek a nyilvánosság kizárásával zajlottak. A teljes vételár 120 milliárd forint lehet. Ez volt a második olyan nagy magánberuházás Zuglóban, melybe beszállt az állam: a Bayer Bosnyák téri építkezésébe 244 milliárd forintot pumpáltak utólag a költségvetésből.

Kapcsolódó
A kormány suttyomban megveszi a Dürer Park irodaházait, és már ki is fizetett 80 milliárdot
Ezúttal a Garancsi-Tiborcz páros örülhet, a végösszeg 120 milliárd forint lehet. A Városliget mellé Nagy Márton minisztériuma és a Magyar Fejlesztési Bank költözhet.