Egy katolikus pap is ellenzi, hogy kereszt kerüljön a Szabadság-szoborra

Kéri, hogy „szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek”.

A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ – mint a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő közhasznú szervezet – egy keresztet kíván elhelyezni a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatán.

Mint katolikus, jezsuita szerzetes, értetlenül állok a bejelentés előtt

– írta Hofher József a Szemléleken.

A katolikus pap értékeli a „nemes szándékot és a buzgalmat” az ötletgazda részéről, de véleménye szerint az elképzelés tovább mélyíti majd a társadalomban lévő feszültségeket és ellentéteket a konzervatív és a liberális gondolkodású állampolgárok között.

Problémásnak látja, hogy a keresztény felekezetek meghallgatása nélkül döntöttek a kereszt kihelyezéséről egy olyan helyen, mely eddig kereszt nélkül is a szabadság szimbóluma volt. – Ez a megvalósuló terv rombolni fogja a keresztény felekezetek presztízsét – érvelt Hofher József, hozzátéve, hogy sok református, evangélikus és zsidó barátja is értetlenül nézi az eseményeket.

Mint katolikus állampolgár, tisztelettel kérem, hogy szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek, mint néhány alkalommal az elmúlt évtizedekben ez sajnos megtörtént!

– olvasható levelében, amelyben kifejti azt is, hogy a mai polgárok már elég fáradtak ahhoz, hogy újabb ellentétbe, megosztottságba keverjék őket.

A napokban derült ki, hogy egy hatalmas kereszt kerül a több mint 20 millió forintból megújuló Citadella talapzatára. Erő Zoltán, a főváros főépítésze a HVG-nek azt mondta, hogy semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatása és egy újabb szimbólum elhelyezésre a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.