Legközelebb csak szeptemberben jár újra vonat Kőbánya-Kispest és Dabas között

A Budapest-Miskolc vonalon is hosszabb menetidőre kell számítani a következő három hónapban.

Pályakarbantartás miatt Kőbánya-Kispest és Dabas között pótlóbusz jár az S21-es vonatok helyett szerdától szeptember elsejéig – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Dabas-Lajosmizse-Kecskemét között az S21-es és az S210-es személyvonatok az eredeti, változatlan menetrendjük szerint közlekednek. A Nyugati pályaudvarról induló és az oda érkező személyvonatok a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest szakaszon nem közlekednek. „A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között az utasok a ceglédi vonal S50-es járataival, illetve a kora reggel a Nyugatiból, késő este pedig a Nyugatiba tartó S21-es betétjáratokkal utazhatnak. A pótlóbuszok és vonatok közti csatlakozás Dabason, illetve a hajnali és esti órákban Kőbánya-Kispesten a betétjáratokhoz biztosított” – jegyezték.

Az állami vasút bejelentette azt is, hogy szeptember 2-ától két ütemben felújítják a vasúti pályát a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás közötti mintegy 27 kilométer hosszú szakaszon, emiatt december 4-ig jelentősen változik a menetrend a Budapest-Miskolc fővonalon.

Az ősz második napjától egészen október 18-ig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítják fel a bal vágányt, valamint éjszakánként Miskolc és Nyékládháza között a másik vágányon is végeznek munkálatokat. Az október 19. és december 4. közötti időszakban Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között nap közben a bal vágányon dolgoznak a munkagépek, éjszakánként pedig a jobb vágányon is felújítást végeznek.

A nappali időszakban a munkavégzéssel érintett részek mellett csak sebességkorlátozással mehetnek a vonatok. Csak egy vágányon, és több szakaszon sebességkorlátozás mellett járnak majd a vonatok, így óránként és irányonként napközben csak egy-egy vonat közlekedése oldható meg. Ez jelentős menetrendi módosítással jár, ezért a MÁV már most jelzi, hogy az utasoknak hosszabb menetidőre kell számítaniuk a több mint háromhónapos vágányzár ideje alatt. Mindkét vágányzári időszak első négy hetében éjszakánként 5 órán keresztül szünetel a forgalom, emiatt a tervek szerint néhány éjszakai vonat helyett pótlóbusz jár majd.

A menetrend egyeztetése és véglegesítése még folyamatban van.