Viacolorral rakják körbe a fóti Somlyó-tavat

Nem lett eredménye a lakossági tiltakozásnak.

Viacolorral rakják körbe a Somlyó-hegy lábánál lévő tavat – írja a 444. A tó felét már évekkel ezelőtt letérkövezték, most a másik felére is ez a sors vár. A cikk szerint a felháborodott lakosok a fák kivágása mellett azt kifogásolták, hogy a 3-4 méter térkövezett sétány teljesen elvágná a természetet a tótól és veszélyeztetné annak élővilágát.

A tiltakozás miatt az önkormányzat megvizsgálta, hogy milyen természetbe jobban illeszkedő burkolatot alkalmazzanak a kivitelezéskor, de úgy tűnik, mégis maradnak az eredeti terveknél. Erről a Fóti Közszolgáltató írt egy Facebook-bejegyzésben.

Szeretnénk tájékoztatni a lakosságot, hogy a tó körüli sétány környezetvédelmi szempontok szerinti felülvizsgálatát elvégeztük. Az AS-TTE burkolat egy újrahasznosított műanyagból készült térburkolat, amely elősegíti a víz körforgását, ezáltal a mikroklíma javítását- nagy teherbírású . Azért vetettük el, mert műanyag felhasználásával készül, inkább parkolókban javasolt, rendkívül drága, megsokszorozza a költségeket.Egy másik lehetőséget is megvizsgáltunk, amely növényi ragasztóanyaggal tapasztja össze a murvát, zuzalékot, de ennek a kivitelezési technológiája a Somlyó tó helyi adottságai miatt nehezen kivitelezhető, és ára számottevően megnövelné a kivitelezési költségeket. Ezért a kivitelezési munkálatok a terv szerint folytatódnak tovább

– írták a bejegyzésben.