Évi egymilliárd megy el a képviselők albérletére és irodabérletére

Idén kilencven honatya kért albérlet-támogatást.

Tavaly június végétől idén nyár közepéig összesen csaknem 526 millió forintért béreltek irodát országgyűlési képviselők, albérleti támogatást pedig 532 millió forint értékben vettek igénybe – írta a Népszava az Országgyűlési Hivataltól kapott adatigénylése nyomán.

Lakásbérleti támogatásra azok a képviselők jogosultak, akiknek nincs tulajdonában (vagy egy háztartásban élő közeli hozzátartozójának) Budapest területén lakóingatlan. Ezzel a lehetőséggel tavaly 93-an, idén eddig 90-en éltek. A legnagyobb értékben Szászfalvi László KDNP-s képviselő bérelt egy 85 négyzetméteres lakást, több mint hat millió forintot (ami havi 511 ezer forintot jelent) fizetett neki az Országgyűlési Hivatal a Népszava szerint. A második helyen nyolcas holtverseny alakult ki, nyolc képviselő is 5 millió 528 ezer 880 forintos támogatást kapott. Jakab István fideszes házalelnök ezért a pénzért egy 169 négyzetméteres lakást vett ki, a jobbikos Sas Zoltán pedig egy 58 négyzetméteres kégliért fizet ennyit.

Az irodabérlést (egy képviselő az alapfizetésének megfelelő összeget, ami jelenleg 1,7 millió forint, fordíthat erre a célra) 63 képviselő vette igénybe. A legtöbb pénzt, 11 millió forintot a Párbeszédből tavasszal kilépő Berki Sándor költötte erre a célra. Utána négy DK-s politikus következik, Gyurcsány Ferenc pártelnök, Vadai Ágnes, Oláh Lajos és Sebián-Petrovszki László, 10 millió forint feletti összegekkel.

A fideszes képviselők egyáltalán nem élnek az irodabérlés lehetőségével, számukra a párt bérli az irodákat. Ennek hátterében az az alig másfél éves szabály állhat, hogy a képviselők az erre szánt keretről a frakciójuk javára részben vagy teljes egészében lemondhatnak.