A legmagasabb figyelmeztetést adták ki három megyére a hőség miatt

Piros.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, ahol a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat kedden.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki magas középhőmérséklet miatt keddre.

Az előrejelzés szerint 27 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet kedden Somogy, Tolna, Baranya, valamint Békés vármegyében, így ezekre a vármegyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat Zala, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében, itt elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben keddre a magas középhőmérséklet miatt.

Emellett zivatar kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém, Zala vármegyék területére. Ezekben a vármegyékben zivatar alakulhat ki, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

(MTI)