Hadházy: az OLAF nem nyomozza az állami Családbarát Nkft. kifizetéseit, mert úgy tudják, a magyar hatóságok már léptek

A Családbarát Ország Nkft. néhány brossurára volt szüksége, ezért évekre bérbe vettek egy nyomdát.

Az OLAF nem indít nyomozást a Családbarát Ország Nkft. nevű állami cég nyomdabérlése ügyében, mert az előzetes vizsgálat során azt a tájékoztatást kapta, hogy a “nemzeti hatóságok már megtették a lépéseket, hogy megvédjék az EU pénzügyi érdekeit” – közölte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az OLAF-tól kapott válasz alapján.

A nyomdabérlés ügyét a képviselő jelentette be még májusban az uniós csalásellenes hivatalnak, miután kiderítette, hogy a cég „néhány szórólap nyomtatása ürügyén” egy egész nyomdáért fizetett bérleti díjat, éveken keresztül, emellett fizette tizenkilenc dolgozó bérét is.

A független parlamenti képviselő szerint ezzel a manőverrel „több százmillió forintot sikkasztottak el a gyermekek védelme ürügyén” két uniós projektből. A két érintett uniós program a 6,2 milliárdos „Családbarát ország”, és az 5,4 milliárdos „A koragyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése” elnevezésű projekt volt. Hadházy májusban azt írta, hogy szerinte az 5,4 milliárdosból lopni nagy bűn, hiszen „konkrétan a bajban levő, sajátos nevelési igényű gyermekek ürügyén lopták a pénzeket”.

A 444.hu májusi cikke szerint a Családbarát Ország Nkft. 2018-ban Kásler Miklós vezette Emmi engedélyével, a törvényi előírások ellenére nem írt ki közbeszerzést a nyomda és a gépek bérlésére, de így is megkötötték a szerződést a Petró-Land Kft.-vel egy „legalább 1000 négyzetméter alapterületű ingatlan” kibérlésére.

Az állami nonprofit céget 2016-ig egyébként Magyar Vitorlás Központnak hívták, felügyelőbizottságban pedig 2018. június-2020. október között ott ült Ekler Gergely, Novák Katalin későbbi államtitkára is.

Hadházy vasárnapi Facebook-posztjában közzétette az OLAF levelét, amelyben azt írták a bejelentésre, hogy most nem vizsgálják ezt az esetet.

Sajnos a kapacitásuk véges, így érthető valahol, ha nem foglalkoznak egy olyan esettel, ahol ezek szerint a kormány beismeri a lopást. Én viszont fogok még vele foglalkozni. Ez az ügy (is) van olyan piszkos és szemtelen, hogy ne próbáljuk elérni, hogy legalább egy rendszerváltás esetén legyen felelősségre vonás. Tudni szeretném, hogy azon túl, hogy – ezek szerint- visszafizetjük ezt a pénzt az EU-nak, mit tesz a kormány azért, hogy az elkövetőket felelősségre vonják. Ezért levelet írtam Gulyás Gergely miniszternek és Polt Péternek, ha válaszolnak, be fogok számolni róla

– írta Hadházy.