Havonta egyszer osztanak időpontot ultrahangra: már hajnalban kígyózik a sor józsefvárosi rendelőintézet előtt

Időpont nem mindenkinek jut, a helyek elfogynak, így aztán a következő hónapban újra lehet próbálkozni.

Múlt pénteken már reggel 7 órakor hatalmas sor kígyózott a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt, ahol legalább százan álltak sorba azért, hogy időponthoz jussanak ultrahang-vizsgálatra – derült ki a Telex riportjából. Volt olyan idős beteg, aki reggel 5 órára ment, ám két óra elteltével már nehezen bírta az ácsorgást, ezért a többiek javaslatára inkább leült egy padra.

A tömeg azért alakult ki, mert a józsefvárosi intézmény minden hónapban egyetlen alkalmat hirdet meg, amin a vizsgálatokra lehet regisztrálni. Időpont nem mindenkinek jut, a helyek ugyanis elfogynak, így aztán a következő hónapban újra lehet próbálkozni.

Az intézmény vezetője a lap megkeresésére nem nagyon próbálta szépíteni vagy letagadni a nyilvánvaló tényt, hogy néha bizony száznál is több ember várakozik az utcán azért, hogy majd valamikor bejuthasson egy ultrahang-vizsgálatra.

Sorszámot az időpontfoglaláshoz nem osztunk, ezért kell sorban állniuk betegeinknek. Ennek főként az az oka, hogy nem tudjuk a betegeket a várakozás idejére az intézmény földszinti várójában elhelyezni, hogy onnan figyelhessék a sorszámkijelző-, behívó rendszert, ez egyébként egészségügyileg kifejezetten aggályos is volna

– írta válaszában Zilahy Dezső orvosigazgató, megbízott intézményvezető.

Hogy miért nem lehet online jelentkezni a vizsgálatokra, az orvosigazgató azt írta:

Az online időpontfoglalást erre az ellátásra nem biztosítjuk, mert az idősek, az informatikai kompetenciákkal kevésbé rendelkezők ezzel teljesen elesnének az ellátás lehetőségétől

Ugyanakkor – tette hozzá az intézményvezető – a sorban állás után néha marad szabad időpont, mint ahogy ez augusztus elején is előfordult. Ezekre később telefonon lehet még jelentkezni.