Fabiny Tamás: Bekértem az érdi lelkésztől a hanganyagot, nagyon érzékeny vagyok erre a kérdésre

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke nyilatkozott lapunknak azt követően, hogy kiderült: az érdi evangélikus templomban vasárnap lényegében az hangzott el, hogy a zsidók felelőssé tehetők a holokausztért. Fabiny Tamás megvizsgálja az elhangzottakat, de annyit máris elárult: vasárnapi prédikációjában éppen attól a szemlétettől óvott, amely a beszámolók szerint az érdi lelkész szavaiban visszaköszönt.

Amint megírtuk, Labossa Péter Mihály érdi evangélikus lelkész hétvégi prédikációjának részeként azt fejtegette a templomban, hogy mivel a zsidók megtagadták Jézust, a holokausztért is felelősek, mivel Isten azért engedte azt megtörténni, mert a zsidóság nem fogadta el Jézust. A történeteket a 444.hu vette észre először. A cikk megjelenése után az istentiszteletről készült videofelvételt törölték a YouTube-ról, de a szóban forgó rész kivágva továbbra is elérhető:

Kerestük az érdi lelkipásztort telefonon és emailben is, hogy magyarázatot kérjünk, de egyelőre nem reagált a megkeresésünkre. Sikerült azonban megszólaltatnunk az evangélikus egyház vezetőjét, Fabiny Tamás püspököt, aki jelezte: már beszélt Labossával, és bekérte tőle a teljes hanganyagot, hogy végig tudja hallgatni.

Az eddig napvilágra került állításokkal kapcsolatos álláspontjáról is megkérdeztük a püspök-teológust. Válaszában ezt írta: „Erre a kérdésre nagyon érzékeny vagyok. Magam is prédikáltam erről vasárnap, Jeruzsálem pusztulásának emléknapján. Prédikációmban szinte végig ezzel a kérdéssel foglalkoztam,

éppen attól a szemlétettől óva, amely a beszámolók szerint az érdi prédikációban visszaköszönt.

Fabiny vasárnapi prédikációjában így beszélt a kérdésről: „Az elmúlt évszázadokban voltak kísérletek, hogy az önmagát dicsőségesnek nyilvánító egyház képviselői egyfajta borzongással és kéjelegve írták le, hogy a földi történelmi Jeruzsálem és annak temploma elpusztult, mert a zsidók nem fogadták el Jézus Krisztust. (…) Nem a mi feladatunk az, hogy pálcát törjünk bárki fölött, és Isten büntetésének tekintsük az akkori pusztulást.” (Az idézetet némiképp rövidítettük, de tartalmán nem változtattunk – a szerk.)