Mégsem ment el a karatemester a felrúgott kisfiúhoz

Azt üzente, nehéz személyesen bocsánatot kérnie. A kormány reagált arra, hogy Jakab Péter szerint a gyermekvédelem ellen a karateedzőt mentegető Pócs János is támadást intézett.

A szolnoki napközis táborban bántalmazott kisfiú édesanyja hiába várta, hogy A. Tibor személyesen kérjen bocsánatot, és túl legyenek végre az egész tortúrán, Nagy Juditnak a férfi üzenetet küldött, amit a Blikk idézett.

Amióta hazajöttünk, üldöz a média és nem kíméli a családomat sem. Nehéz most elszakadnom, hogy bocsánatot kérjek személyesen. Tisztelettel kérlek, ne vedd sértésnek és ne hidd, hogy így marad! Feltétlen jelentkezem, ahogy nyugvópontra jut az életem. Bocsáss meg, kérlek!”

A karatemester a hétéves kisfiúnak is üzent:

Szeretném, ha tudnád, hogy nagyon sajnálom, amit tettem. Személyesen is el szeretném mondani ezt Neked! Sajnálom, hogy nem taníthatlak karatézni. Mindent elrontottam.

Az édesanya meglepődött, azt gondolta, a férfi érdeke is az, hogy mielőbb megtörténjen a találkozó.

Engem nem érdekel, hogy rászálltak, mi is nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül. Tényleg nem akarok semmi mást, csak hogy Rolitól személyesen bocsánatot kérjen! Nyugalmat szeretnék a kisfiamnak!

Nagy Judit fiával volt már pszichológusnál. Az édesanya szerint gyermeke jól van, de néha furcsán viselkedik.

Arra viszont készen áll, hogy találkozzon Tiborral, aki – remélem – megkapja majd a méltó büntetését.

A kisfiú édesanyja korábban semmit nem tudott az incidensről, arról akkor szerzett tudomást, amikor a felvétel felkerült az internetre. A kalandpark üzemeltetője július 15-én tett feljelentést a rendőrségen a biztonsági kamera felvétele alapján. A szolnoki rendőrség egy hete kiskorú veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki beismerte tettét.

Az egész ország felháborodott az ügyön, amely akkor kapott politikai felhangot, amikor Pócs János fideszes képviselő úgy reagált egy tévériportban, hogy az edzőnek

volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek.

Később a kormánypárti politikus elnézést kért, de a Demokratikus Koalíció nem elégedett meg ennyivel, menesztését kérte Orbán Viktortól, akinél a független Jakab Péter külön rá is kérdezett, felszólítja-e lemondásra Pócs Jánost. Szerinte a képviselő a szavaival az egész  nemzetet megsértette, a magyarokat a gyermekbántalmazó szintjére süllyesztette. Azt írta:

Pócs János nyilatkozatával aláás mindent, amit gyermekvédelemnek nevezünk, s szembemegy minden normális emberi értékkel. Képviselő úr méltatlanná vált a mandátumra, jogos társadalmi elvárás, hogy mondjon le. A gyermekvédelem fontos kormányzati hatáskör, ami ellen nemcsak az érintett karateedző, de az őt mentegető Pócs János is súlyos támadást intézett.

Orbán Viktortól arra várt választ,

hajlandó-e a gyermekvédelem érdekében meghajolni a társadalom jogos elvárása előtt, hajlandó-e felszólítani lemondásra Pócs János országgyűlési képviselőt?

Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából államtitkára, Rétvári Bence kitérő választ adott.

Magyarországon a gyermekek érdeke az első! Ami a szolnoki kalandparkban történt az elfogadhatatlan, tűrhetetlen és felháborító. A gyermekeket mindenhol védeni kell, nincs kibúvó, nincs kegyelem annak, aki gyermeket bántalmaz! Ilyen esetekben gyors és szigorú büntetésre van szükség, mert a gyermekek biztonsága a legfontosabb.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség minél gyorsabb eljárásra törekszik, hogy az elkövető felelősségre vonására minél rövidebb időn belül sor kerülhessen. A gyermekvédelmi törvény szigorításai révén lehetőség nyílik súlyosabb büntetés kiszabására, tette hozzá az államtitkár, aki Pócs Jánosra egyetlen szóval sem tért ki, ám arra igen, hogy szerinte

a baloldalra a gyermekvédelmet erősítő intézkedések megszavazásakor rendre nem lehetett számítani,

és Jakab Péter sem támogatta a gyermekvédelmi népszavazást és az új gyermekvédelmi törvénycsomagot.