Kínai százmilliárdokból mentik meg a Dunaferrt

Mérföldkő.

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz, erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött – közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi hárommillió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban.

A közleményben kiemelték, az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak, garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét.

Hangsúlyozták, az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel. A két új, 150 tonna kapacitású ívkemence (EAF) a korszerűsített, másodlagos kohászati létesítménnyel együtt képes lesz az acélhulladék újrahasznosítására, valamint a redukciós vaspellet közvetlen fölhasználására.

Hozzátették, az így előállított acéllemezeket a meleghengermű dolgozza majd fel. Az új üzem a korábbi technológiával összevetve lehetővé teszi, hogy a gyártás közvetlen CO2-kibocsátását mintegy 80 százalékkal csökkenthessék.

Ismertették, hogy az 1,3 milliárd euró értékű beruházási csomag magában foglalja a meglévő meleghengermű és horganyzósor korszerűsítését, valamint új gyártósorok telepítését, amelyek a védelmi- és autóipari termelés magyarországi gyártóbázisait szolgálják majd ki.

A közleményben Thomas Gangl, a Liberty Steel Europe vezérigazgatója kijelentette, fontos mérföldkőhöz érkeztek, amely megalapozza, hogy a Liberty dunaújvárosi gyára a fenntartható acélgyártási technológiák terén élenjáró, modern zöldacél-üzemmé váljon. A projekt a tervezett ütemben halad, továbbra is együttműködnek minden érdekelt féllel annak érdekében, hogy a projektet hatékonyan megvalósítsák.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben úgy fogalmazott:

folyamatosan követem a zöldacél-projekt előrehaladását, amely a Liberty csapata és a megvalósításban résztvevő más szakértők összehangolt erőfeszítései eredményeként alakul. A figyelmet a beruházás nemzetgazdasági szempontból való stratégiai fontossága indokolja.