Szijjártó: Brüsszelből intézhették a Magyarország elleni ukrán olajembargót

Mert nem tudják elviselni, hogy az Orbán-kormány nem hátrál.

Brüsszelben nem tudják elviselni, hogy Magyarország, minden nyomásgyakorlás ellenére, nem hátrál – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszten Esztergomban.

A politikus szerint onnan koordinálták a kijevi döntést, hogy a Lukoil olajszállítmányait nem engedik át Magyarország és Szlovákia felé.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, sokat gyengült az Európai Unió, de nem lehet annyira gyenge, hogy tolerálja: egy tagjelölt minden egyeztetés nélkül olyan döntést hoz, amely két uniós tagország energiaellátásának biztonságát veszélyezteti. A politikus hozzátette, ez az intézkedés a magyar kőolajimport harmadát, a szlovák behozatal 40-45 százalékát érinti, és ez jelentős energiaellátási kockázat.

Ehhez járult a horvát felajánlás az adriai szállításra, úgy, hogy a balkáni ország – helyzetével visszaélve – többszörösére emelte a tranzitdíjat és csak rövidtávú szerződéseket hajlandó kötni – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, ne Brüsszelből és ne Zágrábból mondják meg, hogy Magyarország milyen útvonalon vesz bármilyen energiahordozót, mert Magyarország sem mondja meg másnak.

Ukrajnáról szólva úgy fogalmazott, az ukránokkal szembeni korrekt hozzáállásra vonatkozó bármilyen kritikát vissza kell utasítani akkor, amikor az olajembargó és a “kárpátaljai magyar kisebbség jogainak eltiprása ellenére” Magyarországról kapják a villamos energia 42 százalékát, Magyarország befogadott több mint 1,3 millió menekültet és csaknem 1500 intézménybe járnak menekült családok gyermekei. Kijelentette, amíg ez a helyzet fennáll, szó sem lehet arról, hogy az európai békekeretben szereplő néhány milliárd eurót kifizessék.

“Az inkább tragikus, mint vicces, hogy így hívják” – tette hozzá, mert ebből a keretből az Ukrajnának fegyvert szállító európai uniós tagállamok “visszaigényelhetik a hőstetteik árának egy részét”, az adófizetők pénzéből – mondta. Az elmúlt két és fél évben sok száz milliárd eurónyi fegyvert “hordtak” nyugati szövetségeseink Ukrajnába, az ország nem ért el sikereket a frontvonalon. “és az oroszok napról napra mennek előre.”

Azt gondolom, hogy nekünk, akik az utolsók vagyunk Európában, akik mindenkivel tudnak beszélni, az a feladatunk, hogy segítsünk a diplomáciai csatornák újranyitásában, a párbeszéd újraindításában.

Azt mondta, jó magyar-amerikai viszonyt szeretne, “de ennek jól láthatóan van egy személyi feltétele az óceán túlpartján, és ezt a személyi feltételt úgy hívják, hogy Donald Trump”. Ha a Donald Trump győz az amerikai elnökválasztáson, a magyar-amerikai kapcsolatrendszer megint a csúcspontjára kerülhet. Ha a demokraták folytatják, “nagyon sok jóra nem számíthatunk”, de nem csak a magyar-amerikai kapcsolatrendszer szempontjából, hanem a béke vagy háború szempontjából sem – fűzte hozzá.

(MTI)