Zivatarveszély miatt az egész ország sárga – már riasztást is kiadtak

Meleg lesz, de mindenhol érvényes a figyelmeztetés. Lehet felhőszakadás is.

Pénteken a fátyolfelhőzet mellett helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, elszórtan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén átmenetileg megrősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 29 és 34 fok között várható. Késő estére 18-26 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.

A HungaroMet háromféle elsőfokú veszélyjelzést (figyelmeztetést) adott ki. Zivatarok kialakulása miatt az egész országra. Azt írták, eleinte inkább csak a Dunántúlon, majd a keleti tájakon is lehetnek zivatarok. Azokat viharos széllökés (60-75 km/órás), intenzív csapadékhullás (10-20 mm), a Dunántúlon felhőszakadás (25-40 mm), illetve jégeső (<1-2 cm) kísérheti.

Felhőszakadás miatt két megyére (Vas, Győr-Moson-Sopron).

A magas középhőmérséklet miatt az ország felére. Az ország nagy részén 25 fok környékén, kisebb körzetekben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. A Dunántúl nyugati és északi részein, valamint az Északi-középhegységben maradhat 25 fok alatt.


Az aktuális és néhány órán belül bekövetkező veszélyjelzést, a riasztást is kiadták a zivatarok miatt. Az érintett területeken jégeső eshet, károkat okozhat az erős szél is. A riasztásokat egy  folyamatosan frissülő térképen követhetik.