Több mint 1200 főt toborzott a magyar hadsereg

A honvédséggel szerződést kötőket „az illetményükön keresztül is elismerik”.

Láthatóan megkezdődött a június óta toborzott területvédelmi tartalékosok felkészítése. Az MTI által közreadott fényképek tanúsága szerint a már bevonult magyar tartalékosok szerdán a csobánkai kiképző és gyakorlótéren vettek részt tereptan és általános harcászati foglalkozáson.

A kormány kedden kiadott közleménye szerint a júniusi választások után azonnal megkezdett toborzás kezdete óta 1226-an jelentkeztek tartalékos katonának, 395 fővel pedig már szerződést is kötöttek.

A toborzókampány fantázianeve: „Szeretem, megvédem”. Az ennek keretében tartalékosnak jelentkező állampolgárokat, akikkel szerződést kötnek – mint írták – „az illetményükön keresztül is elismerik”.

A kedden kiadott kormányzati közlemény szerint az év második felétől – a próbaidő lejártát követően, legalább kétéves tartalékos szolgálat vállalása esetén – bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjat kapnak, valamint két éven keresztül havi bruttó 50 ezer forintot alapkiképzés után.

A veszélyek korát éljük, világjárvánnyal, háborúkkal és energiaválsággal. Számunkra Magyarország biztonsága az első és legfontosabb, hogy megtartsuk a béke szigetének egy olyan korban, amikor ez egyre kevésbé magától értetődő

– indokolták a kormányzati közleményben a toborzókampány szükségességét.

Múlt hét pénteken Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adott tájékoztatást a toborzókampányról. A közlemény szerint a tartalékosok számára behívás idejére minimum 24.000 Ft napi jövedelmet és egyéb juttatásokat biztosít a honvédség, a felsőoktatásban pedig extra pont is járhat a felvételin a tartalékos katonai szolgálatért.

A Magyar Honvédséget a miniszteri tájékoztatás szerint két nagy komponens alkotja:

 Így válik teljessé a rendszer, így tudunk mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon – legyen az akár aktív, akár tartalékos

– idézték a közleményben a honvédelmi minisztert.