Elítélték a házaspárt, mert nem hívtak segítséget a súlyosan sérült nőhöz, akit a kutyájuk megtámadott

Ráadásul az áldozat egy babakocsit tolt.

A Bajai Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztása és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt vádat emelt egy házaspárral szemben, akik nem nyújtottak segítséget az utcára kirohanó kutyájuk támadását elhárító és emiatt súlyosan megsérült gyerekkocsis nőnek – olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szerdai közleményében.

A vád szerint a sértett 2023. július 12-én estefelé az egyik bajai utcában babakocsiban ülő gyermekével és pórázon vezetett tacskó fajtájú kutyájával sétált. Amikor a vádlott házaspár háza előtt elhaladt, a tacskó és a vádlottak zárt udvarban tartott kutyája ugatni kezdték egymást. A sértett eközben tovább haladt, ám a házaspár férfi tagja kiment az utcára, hogy számon kérje a nőt a kutyák acsarkodása miatt. Ekkor a nyitott kapun kiszökött a vádlottak közepes testű keverék kutyája és támadólag a gyerekkocsi, valamint a tacskó felé szaladt. A nő védekezésül felemelte a lábát, azonban a vádlottak kutyája a lendülettől a lábszárának csapódott. Az ütközés következtében az asszony a földre esett és 8 napon túl gyógyuló lábszárcsonttörést szenvedett.

A férfi ezután a kutyáját visszaterelte az udvarba, majd ő és a történteket egyaránt észlelő felesége visszament az utcára. A sértett közelében megálltak, meggyőződtek arról, hogy a nő megsérült, és szemmel láthatóan fájdalmai vannak, ám egyikük sem hívott mentőt és nem nyújtottak tőlük elvárható segítséget a súlyosan sérült, földön fekvő kisgyermekes anyának. Végül a sértett maga hívta ki a mentőket.

Az ügyészség a házaspárral szemben a segítségnyújtás elmulasztásának súlyosabban minősülő bűntette miatt emelt vádat, emellett a férfit gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével is megvádolta. A Bajai Járásbíróság büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – mindkettejüket a váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és ezért a férfi vádlottal szemben 280 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a házastársat 2 évre próbára bocsátotta – áll a közleményben.